Správy

Dunajbus na obzore: Poslanci podporili novelu zákona o vnútrozemskej plavbe

Táto nová ekologická forma verejnej osobnej dopravy by mohla pomôcť pri preprave približne 100-tisíc obyvateľom.

Ilustračný obrázok k článku Dunajbus na obzore: Poslanci podporili novelu zákona o vnútrozemskej plavbe
14
Galéria
Zdroj: TASR

Štát si od nového roka bude u lodných dopravcov objednávať dopravu tak, ako to dnes funguje napríklad v železničnej doprave. Novela zákona o vnútrozemskej plavbe zavedie od 1. januára 2020 do praxe výkony vo vodnej doprave vo verejnom záujme. Uviedla to v reakcii na schválenie novely v parlamente Karolína Ducká, hovorkyňa Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR.

Rýchlejšie zo Šamorína do Bratislavy

Rezort dopravy podľa nej tým chce sprejazdniť nevyužité vodné cesty na verejnú osobnú dopravu. Cieľom je odľahčiť dopravou preťažené cesty.

„V parlamente za tento návrh hlasovalo 99 poslancov, aj z radov opozície, čo je dôkazom, že ide o zmysluplný nápad. Vodná doprava je ekologický a rýchly spôsob dopravy. Prinesie benefity obyvateľom aj životnému prostrediu a ako alternatívnu formu ju podporuje aj Európska únia,“ pripomenul minister dopravy a výstavby SR Árpád Érsek (Most-Híd).

Vďaka zmene zákona bude podľa MDV SR môcť vzniknúť aj projekt tzv. Dunajbusu, ktorý by mal obsluhovať prístaviská medzi Šamorínom a Bratislavou. Táto nová ekologická forma verejnej osobnej dopravy by mohla pomôcť pri preprave približne 100-tisíc obyvateľom.

Výhodou lodnej dopravy podľa Duckej je, že bez ohľadu na podmienky v cestnej premávke, cestujúcim skráti čas cestovania predovšetkým v ranných a poobedňajších špičkách. V budúcnosti by mohol štát objednávať výkony v lodnej doprave aj na iných splavných vodných cestách.

Ilustračné foto

Dunaj
14
Galéria

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM