Webnoviny - Svet

Duševný stav Eriky skúmali tri znalecké tímy

WEBNOVINY.SK

BANSKÁ BYSTRICA 10. septembra (WEBNOVINY) – Výsluchom znalcov z odboru psychiatrie a psychológie pokračovalo dnes na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie so 45-ročnou Erikou B. z obce Pohranice pri Nitre. Špeciálny prokurátor jej kladie za vinu zločin úkladnej vraždy v štádiu prípravy, pretože si objednala u dvoch mužov vraždu matky svojho milenca.

Duševný stav Eriky skúmali tri znalecké tímy. Všetky konštatovali, že obžalovaná netrpela a ani netrpí závažnou psychickou chorobou alebo poruchou, ktorá by jej bránila rozpoznať nebezpečenstvo jej konania a ovládať ho. Aj v súčasnosti chápe zmysel trestného konania. Znalci však zistili paranoidné perzekučné príznaky v jej myslení, ktoré sa prejavujú predstavami, že je prenasledovaná, odpočúvaná a že za tým stojí nejaký šéf, ktorý jej i dcére chcel ublížiť aj v minulosti.

Eriku skúmali i znalci ústavným spôsobom vo väzenskej nemocnici. Tam sa liečila na depresie ľahšieho stupňa. Znalci ju označili za emočne nestabilnú a nekritickú osobnosť, neschopnú prijímať realitu. Ďalšia dvojica znalcov zistila u Eriky tzv. histriónsku poruchu osobnosti, ktorá sa prejavuje precitlivenosťou voči vlastnej osobe. Zároveň zistili, že pri vyšetrovaní účelovo simulovala duševnú chorobu. Na všetky otázky odpovedala, že nevie. Napríklad nevedela, či je vydatá, či má dcéru a dom. Tvrdila tiež, že nepozná ani Richarda O., s ktorým mala vzťah od jesene 2006. Podľa znalkyne sa prezradila napríklad pri otázke, prečo chcela získať dom matky milenca, vtedy odvetila, že dom nepotrebuje, lebo ho má. Psychologička uviedla, že Erika pri vyšetrovaní nespolupracovala. Inteligenčný test podľa znalkyne úmyselne urobila na nulu, čo sa nestáva ani duševne retardovaným. Recidívu trestného konania psychologička nepredpokladá.

Podľa prokurátora Erika sa snažila získať podiel na rodinnom dome, v ktorom pani Edita bývala s dvoma synmi. Preto si objednala u dvoch mužov najprv jej zastrašenie a neskôr vraždu a vyplatila im za to 4 700 eur. Obžalovaná pracovala ako sanitárka v nitrianskej nemocnici, kde bol Richard zamestnaný ako rozvážač stravy. V nemocnici sa zoznámila i s 24-ročným Máriom, ktorý tam bol vtedy hospitalizovaný. Pôvodne mal obeť len zastrašiť a donútiť ju k prepísaniu časti majetku na Eriku. Neskôr s komplicom dostal pokyn matku milenca zavraždiť. Najatým vrahom Erika peniaze vyplácala postupne.

Vzhľadom na niektoré rozdiely v znaleckých posudkoch obhajca navrhol súdu nariadiť nové znalecké skúmanie duševného stavu jeho mandantky. Zároveň požadoval zistiť trestný register a ďalšie okolnosti okolo dvojice mužov, ktorých si údajne Erika najala na vraždu milencovej matky. Obhajca predložil súdu i návrh na prepustenie obžalovanej z väzby.

Senát návrhy vrátane prepustenia z väzby zamietol a pojednávanie odročil na 18. a 19. októbra. Opakovane predvolá dvojicu mužov, ktorých si Erika podľa obžaloby najala.

Erike za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy v štádiu prípravy hrozí trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM