Rastislav Búgel Zo Slovenska

Dve desiatky zástupcov školských organizácií na rokovaní: Stretli sa s ministrom školstva Petrom Plavčanom

Na pondelkových (4.4.) rokovaniach ministra školstva Petra Plavčana (nominant SNS) o príprave programového vyhlásenia vlády v oblasti školstva sa zúčastnili takmer dve desiatky zástupcov školských odborov, združení a iniciatív.

Ilustračný obrázok k článku Dve desiatky zástupcov školských organizácií na rokovaní: Stretli sa s ministrom školstva Petrom Plavčanom
Zdroj: TASR

„Rokovania hodnotím ako vecné a konštruktívne,“ povedal Plavčan. Dodal, že sa priblížili k zneniu dokumentu, ktoré umožní systémové zmeny v školstve. Ministerstvo však zatiaľ nešpecifikovalo finančné rámce návrhu programového vyhlásenia. „V tejto fáze rokovaní by nebolo korektné uvádzať čísla. Mám sa stretnúť s ministrom financií a budem s ním o tom hovoriť,“ povedal Plavčan.

Podľa predsedu Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavla Ondeka je programové vyhlásenie vo forme téz. „Konkretizácia tam nie je, ale pokiaľ sme prechádzali bod po bode, tak je vidieť, že sa veci pohli ďalej,“ uviedol po rokovaní Ondek. Podľa vlastných slov je zvedavý, s akými číslami príde v utorok minister financií. Ako dodal, odborári naďalej trvajú na číslach z deklarácie, ktorú podpísali s partnerskými organizáciami 17. februára.

V dokumente napríklad navrhujú, aby do konca nasledujúceho volebného obdobia išlo do školstva najmenej šesť percent HDP. Narásť majú aj platy učiteľov a to tak, aby do konca roku 2020 boli na úrovni minimálne 80 percent platu iných vysokoškolsky vzdelaných zamestnancov.

Potrebné je preto podľa nich od 1. januára 2017 zvýšiť platy pedagogických a odborných zamestnancov o 25 percent a v ďalších rokoch každoročne o desať percent.

Návrh programového vyhlásenia vlády prišli na ministerstvo školstva pripomienkovať aj zástupcovia Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU). Podľa Branislava Kočana z ISU priniesli ministrovi Petrovi Plavčanovi vlastné návrhy, ktoré by mali byť zapracované do dokumentu. „Zatiaľ sme rokovali len o predloženom návrhu, takže hodnotiť budeme až výsledný materiál, ktorý predloží ministerstvo, respektíve vláda,“ uviedol po rokovaní Kočan.

Počas celého pondelka (4.4) prebiehali na ministerstve školstva rokovania o programovom vyhlásení vlády za oblasť školstva. Zúčastnili sa na ňom zástupcovia ministerstva a stavovských organizácií v regionálnom a vysokom školstve. Finálna verzia programového vyhlásenia vlády má byť hotová v stredu (6.4.), následne bude predložená premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD).

ISU naplánovala na dnešný deň v Bratislave demonštráciu. Podľa Kočana pôjde o mierumilovný pochod, ktorý má pripomenúť vláde a ministerstvu, že otázky ohľadom školstva tu stále sú a treba sa k nim postaviť.

Minister školstva v pondelok uviedol, že rozhodnutie učiteľov vyjsť do ulíc považuje za iracionálne. Ministerstvo podľa jeho slov s ISU rokuje. „Majú právo na verejné vystúpenie, ale hovorím, považujem to za iracionálne,“ povedal Plavčan.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM