Webnoviny - Svet

Dzurinda a Martonyi sa dohodnú o cezhraničných mostoch

WEBNOVINY.SK

Zľava: Minister zahraničných vecí SR Mikuláš Dzurinda a minister zahraničných vecí Maďarskej republiky János Martonyi.Foto: Ilustračné foto SITA/Jozef JakubčoBRATISLAVA 12. mája (WEBNOVINY) – Maďarský minister zahraničných vecí János Mártonyi bude celý štvrtok na oficiálnej návšteve Slovenska. Príde nielen rokovať, ale aj podpísať s rezortným partnerom Mikulášom Dzurindom dodatok bilaterálnej dohody o prevádzkovaní, údržbe a rekonštrukcii cestných hraničných mostov a úsekov hraničných ciest na spoločnej štátnej hranici, ako aj odovzdávať ceny za dobré susedstvo.

Mártonyiho postupne od rána prijmú podpredseda národnej rady Pavol Hrušovský, prezident Ivan Gašparovič a premiérka Iveta Radičová, návštevu ukončí stretnutím s Dzurindom. Po hodinovom rokovaní a hodinu a pol trvajúcom obede podpíšu dohodu o mostoch. O 15:30 ministri odovzdajú ocenenie s názvom Dobré susedstvo a porozumenie dvom vybraným nominantom, ktorí sa zaslúžili o dobré susedské vzťahy medzi Maďarskom a Slovenskom.

Počas návštevy obaja ministri prediskutujú aktuálne otázky slovensko-maďarských vzťahov. Témou stretnutia bude aj rozvoj cezhraničnej spolupráce, pripravované infraštruktúrne projekty a spolupráca v oblasti energetiky.

Ministri sa budú vzájomne informovať o priebehu predsedníctva Slovenska vo Visegrádskej štvorke a maďarskom predsedníctve v Rade EÚ so zameraním na spoločné priority. „Je to dlhodobo plánovaná návšteva a ministri sa budú venovať aj otvoreným otázkam,“ povedal pre agentúru SITA hovorca rezortu diplomacie Ľuboš Schwarzbacher. Na pretras tak môže prísť aj nová maďarská ústava, zákony o dvojakom občianstve či pripravovaný vykonávací zákon o voľbách.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM