Webnoviny - Svet

Dzurinda vyzdvihol vzťahy s ČR, Poľskom i Rakúskom

WEBNOVINY.SK

Foto: Ilustračné foto SITA/Tomáš Benedikovič BRATISLAVA 1. septembra (SITA) – So všetkých susedov sú problematické vzťahy len s Maďarskom. „V prvom rade chceme udržať vynikajúce vzťahy s Českou republikou. Myslím, že o dôvodoch nie je veľmi potrebné hovoriť. Máme stabilné dlhodobé vynikajúce vzťahy s Poľskou republikou, čo ale opäť neznamená, že by sme nemali viacej rozvíjať cestovný ruch, podporovať vzájomný obchod,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA nový minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda s tým, že možnosti zlepšenia vzťahov s Maďarskom chce predstaviť v dohľadnej dobe.

„S Rakúskom máme naozaj vynikajúce vzťahy. Tam je len jedna téma, ktorá tu a tam je v Rakúsku živá, myslím si, že aj znepokojuje, ale aj tú tému dokážeme riešiť – jadrová energetika, Mochovce,“ vysvetlil Dzurinda s tým, že tejto téme sa nedávno na svojej návšteve vo Viedni venoval aj on sám. „Myslím si, že poznáme nástroje, ktoré povedú k dôvere a tým pádom k tomu, že nás ani táto téma nebude rozdeľovať,“ dodal.

Ukrajina je jediným susedom Slovenska, ktorý nie je členským štátom EÚ. „Budeme sa mu veľmi venovať, pretože každý, s kým sa stretnem v Užhorode, tak mi povie, aj primátor, aj gubernátor, aj ľudia, „otravujú nás víza“. Viem, že sa dá mnoho urobiť krátkodobo, ale rovnako viem, že to principiálne riešenie spočíva v európskej perspektíve Ukrajiny, vyhlásil Dzurinda s tým, že krajina musí byť pripravená na hlboké reformy a Slovensko jej v integračnom úsilí môže vďaka svojim skúsenostiam výrazne pomôcť. "A tu môžeme Ukrajine veľmi pomôcť a ponúkame odovzdávanie skúseností, ktoré sme nadobudli z transformácie, z reforiem,“ ponúkol minister.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM