Webnoviny - Svet

ECB starostlivo monitoruje cenové tlaky, tvrdí Trichet

WEBNOVINY.SK

Jean-Claude Trichet Foto: SITA/APBERLÍN 26. mája (WEBNOVINY) – Európska centrálna banka (ECB) musí zabrániť tomu, aby sa rast komoditných cien premietol do dlhodobých inflačných očakávaní. Vyhlásil to vo štvrtok prezident ECB Jean-Claude Trichet s tým, že banka situáciu „starostlivo monitoruje“. V posledných mesiacoch sa vynorili riziká, ktoré ohrozujú strednodobý výhľad cenovej stability, pričom prudký rast cien ropy a iných komodít má výrazný dopad na celkovú infláciu, povedal Trichet na konferencii v Berlíne.

„Musíme zabrániť tomu, aby sa vyššie komoditné ceny pretavili do dlhodobých inflačných očakávaní, čo by sa mohlo následne prejaviť na mzdách a cenách … situáciu starostlivo monitorujeme a sme pripravení urobiť všetko potrebné, aby sme naplnili náš mandát – tak, ako sme robili posledných 12 a pol roka,“ vyhlásil prezident ECB.

Inflácia v eurozóne minulý mesiac zrýchlila na 2,8 %, čo je výrazne nad cieľovou hodnotou 2 %, ktorú si naplánovala ECB. Finančné trhy očakávajú, že ECB v júli zvýši úrokové sadzby na 1,5 % , aby čelila stupňujúcim sa inflačným tlakom. Banka tento mesiac ponechala sadzby bez zmeny na úrovni 1,25 % po tom, čo ich v apríli zvýšila po prvýkrát od júla 2008.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM