Webnoviny - Svet

Elektronické formuláre na RZZP využívali najmä živnostníci

WEBNOVINY.SK

BRATISLAVA 26. mája (WBN/PR) – Elektronické formuláre pre Ročné zúčtovanie zdravotného poistenia (RZZP) za šesť rokov svojej existencie využilo 3 997 593 pois­tencov, čím sa zaradili medzi najpoužívanejšie elektronické formuláre na Slovensku. Najviac ich využívali živnostníci. Formulár typu B si v rokoch 2005 až 2010 stiahlo 1,4 milióna samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO). Formuláre každoročne využilo v priemere 37 percent poistencov, v kategórii živnostníkov ich priemerne využilo 63 percent. Elektronické formuláre pre RZZP vyvíjala spoločnosť NESS Slovensko, ktorá aj poskytla štatistiky.

Po elektronických formulároch na RZZP každoročne siahli stovky tisíc poistencov, v štátnej správe patrili medzi najobľúbenejšie. „Rekordný počet – 875 825 stiahnutí sme zaznamenali v roku 2008, kedy až 8 z 10 živnostníkov využilo túto možnosť,“ konštatuje Martin Kohút, generálny riaditeľ NESS Slovensko. „Ich prednosťou bola nielen rýchlosť, ale aj spoľahlivosť. Inteligentná funkcionalita formulára umožňovala automatické výpočty a minimalizovala riziko vzniku chyby,“ dopĺňa Martin Kohút.

V poslednom roku počet stiahnutých formulárov medziročne klesol približne o polovicu. Uvedený trend vysvetľuje Mária Voznická, autorka formulárov zo spoločnosti NESS Slovensko, a.s., zrealizovanými priebežnými legislatívnymi zmenami. „Tie sa podpísali aj pod tohtoročný pokles počtu stiahnutých formulárov, ktorý súvisí s budúcoročnou zmenou, kedy povinnosť podať RZZP prejde z poistencov na poisťovne. Všeobecná zdravotná poisťovňa a Dôvera už tento rok pilotne vypĺňali formuláre za poistencov vo vlastných aplikáciách.“ Okrem toho sa pod pokles podpísal aj menší počet poistencov, ktorí museli podať RZZP, napríklad zamestnanci s kolísavými príjmami. „Do úvahy je potrebné brať aj fakt, že pomerne veľa poistencov sa rozhodlo využiť zákonnú možnosť odložiť podanie RZZP,“ dodáva Mária Voznická.

Elektronické formuláre pre RZZP predstavovali stabilný, rýchly a spoľahlivý spôsob, ako si splniť zákonom stanovenú povinnosť. Boli súčasťou rozsiahlejšieho projektu, ktorý Ness na Slovensku realizoval spolu s Úradom vlády SR a spoločnosťou Software602 Slovensko, s.r.o., od roku 2005. Jeho cieľom bolo vybudovanie interaktívneho prostredia pre príjem a spracovanie interaktívnych formulárov pre Ústredný portál verejnej správy (ÚPVS).

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM