Martin Károly Regióny

Elka v Kremnických Baniach: Vyše 50-tke ľudí hrozí strata zamestnania

Dlhoročný zamestnávateľ v kremnickom regióne, akciovka Elka, sa pravdepodobne dostáva do problémov. Od začiatku septembra zamestnanci nechodia do práce, fabrika je odstavená od elektriny, v pondelok bol podaný návrh na konkurz. Ľudia nevedia, čo majú robiť, v rukách nemajú ani výpoveď.

Ilustračný obrázok k článku Elka v Kremnických Baniach: Vyše 50-tke ľudí hrozí strata zamestnania
Zdroj: Dnes24.sk

Spoločnosť Elka sa dlhé roky zaoberá výrobou a predajom elektrických olejových radiátorov, kovového nábytku a ďalších produktov. Od začiatku septembra sa ale situácia vo firme, ktorá zamestnáva viac ako 50 ľudí z kremnického regiónu radikálne zmenila.

Od 4. septembra nás odstavili od elektriny a od vtedy nechodíme do práce. Oznámili nám, že nemáme dovtedy chodiť do práce. Povedali nám že ostávame doma,“ hovorí o komplikovanej situácii jedna zo zamestnankýň akciovej spoločnosti Elka, ktorá nechce byť menovaná.

Objekt museli strážiť zamestnanci

Na príkaz vedenia spoločnosti si museli ale zamesntnanci počas tohto obdobia sami strážiť fabriku. Vytvorili sa 4 -členné hliadky. Zamestnanci strážili budovu 24 hodín denne.

Takto to pokračovalo až do soboty 28. septembra. Vtedy podľa nej prišla iná SBS-ka, ktorá prevzala stráženie budovy.

Komplikovaná komunikácia so zamestnávateľom

Ľudia z fabriky sú v neistote už vyše mesiaca. Niekoľkokrát sa pokúšali spojiť s konateľom firmy. Chceli vedieť, ako majú postupovať a či dostanú vôbec zaplatené za odvedenú prácu v auguste tohto roku. Márne. Podarilo sa to až včera (1. októbra), kedy predseda predstavenstva akciovej spoločnosti Sitno, Bohuslav Lipovský, prišiel do fabriky. O stretnutí sa zamestnanci dozvedeli e-mailom.

Na stretnutí sa zamestnanci konečne dozvedeli niečo nové o svojich augustových výplatách. „Máme vraj stále nárok na plnú mzdu, ale že nám mzda bude vyplatená z garančného fondu do 15-tich dní. Pritom stále čakáme na augustovú výplatu, ktorej najneskorší výplatný termín bol 30. septembra,“ hovorí ďalej.

Firma v konkurze?

Ľudia sú podľa našej informátorky zhrození, nevedia, čo majú robiť. Niektorí tam odpracovali viac ako 10 rokov a nemôžu sa ísť ani hlásiť na úrad práce, lebo nemajú v rukách výpoveď. A platba z garančného fondu je tiež ešte v nedohľadne.

Na to, aby zamestnanci dostali peniaze z garančného fondu Sociálnej poisťovne, spoločnosť musí podať návrh na konkurz. To sa aj udialo. „30. septembra bol na spoločnosť Elka a.s. podaný návrh na konkurz,“ potvrdila pre Žiar 24 hovorkyňa Okresného súdu v Banskej Bystrici, Silvia Svitková. Súd by mal o konkurze podľa zákona rozhodnúť do 15-tich dní.

Prípad preveruje už aj Sociálna poisťovňa. „Podanie návrhu na vyhlásenie konkurzu spoločnosti ELKA, a.s. so sídlom v Kremnických Baniach si už naša pobočka overuje na Okresnom súde v Banskej Bystrici. Požiadali sme ho, aby nám oznámil, či bol na tohto zamestnávateľa podaný návrh na vyhlásenie konkurzu, deň doručenia návrhu na vyhlásenie konkurzu a či podaný návrh spĺňa zákonom stanovené náležitosti,“ hovorí Peter Višváder, riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne.

Podľa neho sa už na postup v tomto prípade zamestnanci informovali. "Zamestnanci pobočky sú pripravení poradiť zamestnancom, ako presne majú o dávku garančného poistenia požiadať, konkretizuje Višváder a dodáva že presný postup je uvedený aj na ich webovej stránke, konkrétne TU .

Kedy dostanú ľudia peniaze ?

Zamestnanci už môžu teraz žiadať o výplatu z garančného fondu, pretože podľa hovorcu Sociálnej poisťovne,„deň vzniku platobnej neschopnosti zamestnávateľa je deň doručenia návrhu na vyhlásenie konkurzu príslušnému súdu, resp. deň vydania uznesenia súdu o začatí konkurzného konania.

Dávka garančného poistenia sa po posúdení všetkých náležitostí vyplatí najneskôr do 60-tich dní od doručenia žiadosti o priznanie tejto dávky. Podľa Višvádera to ale môže byť aj skôr. "V praxi však Sociálna poisťovňa maximálne skracuje lehoty a zväčša je dávka po predložení a zdokladovaní všetkých náležitostí vyplatená skôr – je to individuálne podľa toho, či sú k dispozícii všetky podklady od zamestnávateľa, resp. správcu konkurznej podstaty.

O stanovisko k situácii v Elke a.s. sme požiadali predsedu predstavenstva Sitno a.s. Bohuslava Lipovského. Do termínu uzávierky ale na náš mail neodpovedal.

Takisto doteraz Úrad práce nepotvrdil nahlásené hromadné prepúšťanie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM