Webnoviny - Svet

Embólia pľuc

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA Embólia pľuc vzniká, ak sa krvná zrazenina (trombus) vytvorí v jednej zo žíl (hlboká žilová trombóza), môže dôjsť k jej odtrhnutiu do obehového systému a vycestovaniu cez srdce až do pľúc, kde môže upchať (embolizovať) jednu z vetiev pľúcnych ciev. Zrazenina, ktorá cestuje cez obehový systém na iné miesto je známa ako embolus. Pľúcne emboly upchávajú tepny, ktoré privádzajú krv do určitej časti pľúc. Embolus nielenže zabraňuje výmene kyslíka a oxidu uhličitého,ale tiež znižuje krvné zásobenie pľúcneho tkaniva, čo spôsobuje odumretie pľúcneho tkaniva (pľúcny infarkt). Netrombotické príčiny pľúcnej embólie sú zriedkavé, ale zahŕňajú: • tukovú embóliu zo zlomenej stehnovej kosti, • embólia plodovej vody v tehotenstve • v niektorých prípadoch embólia nádorovým tkanivom z prsníka

Príznaky: • náhly vznik bolesti na hrudníku • dýchavičnosť. Bolesť je väčšinou ostrá a zhoršuje sa keď sa pacient zhlboka nadýchne. stabilné vitálne funkcie -krvný tlak, srdcová frekvencia, dychová frekvencia a saturácia kyslíkom, ale často sa prejavuje zvýšenou tepovou frekvenciou. Ťažká pľúcna embólia sa môže prejaviť • šok (nízkym krvným tlakom)srdcová zástava najmä pri veľkej zrazenine, ktorá blokuje odtok krvi z pravej strany srdca do pľúc.

Liečba: Najlepšia liečba je prevencia pľúcnej embólie. Minimalizovať riziko hlbokej žilovej trombózy je kľúčom k prevencii potenciálne smrteľnej choroby. Prvým krokom pri stabilizovaných pacientoch s pľúcnou embóliou je podávanie antikoagulačnej liečby (na zníženie zrážanlivosti krvi).

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM