Zo zahraničia

Emeritného pápeža Benedikta XVI. trápi bolestivá infekcia "ruža"

Emeritného pápeža Benedikta XVI. postihla infekčná kožná choroba a je "mimoriadne krehký".

Ilustračný obrázok k článku Emeritného pápeža Benedikta XVI. trápi bolestivá infekcia "ruža"
Zdroj: TASR

V rozhovore pre pondelkové vydanie denníka Passauer Neue Presse to uviedol Benediktov životopisec Peter Seewald. Benedikt XVI. má na tvári erysipelas – infekčnú chorobu, pre ktorú je charakteristický načervenalý opuch spôsobujúci svrbenie a silnú bolesť a ktorá je známa aj pod názvom „ruža“.

„Podľa Seewalda je emeritný pápež teraz mimoriadne krehký (…). Jeho intelektuálne schopnosti a pamäť nie sú ovplyvnené, ale jeho hlas je sotva počuteľný,“ napísal Passauer Neue Presse.

Peter Seewald sa s Benediktom XVI. stretol uplynulú sobotu v Ríme, aby mu podľa denníka prezentoval jeho novú biografiu.

„Počas stretnutia bol emeritný pápež napriek svojej chorobe optimistický a povedal, že ak sa mu sily vrátia, možno sa opäť vráti k písaniu,“ dodal Seewald.

Benedikt XVI. ešte v júni zavítal do Nemecka, aby navštívil svojho chorého staršieho brata Georga. Išlo o vôbec prvú Benediktovu cestu mimo Talianska od jeho prekvapujúceho odstúpenia z pápežského stolca v roku 2013.

Dva týždne po jeho návšteve 96-ročný Georg Ratzinger zomrel. Bratia si boli celý život veľmi blízki, obaja boli kňazi, pričom vysvätení boli v ten istý deň v júni roku 1951.

Benediktovo odstúpenie z pápežského úradu bolo prvé za takmer 600 rokov. Ako dôvod uviedol zdravotné dôvody. Následne sa utiahol do malého kláštora vo Vatikáne a na verejnosti sa objavuje len veľmi zriedka. Tohto tradicionalistu potom na Petrovom stolci vystriedal reformne orientovaný pápež František.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM