Webnoviny - Svet

Envirorezort rozhoduje o odstrele problémového medveďa

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto. Foto: SITA/Tomáš SomrBRATISLAVA 2. júna (WEBNOVINY) – Žiadosť obce Veľká nad Ipľom o povolenie ochranného odstrelu medveďa hnedého, ktorý sa pohybuje v katastroch obcí Veľká nad Ipľom, Panické Dravce a Trenč posudzuje ministerstvo životného prostredia.

O žiadosti o odstrel ministerstvo upovedomilo aj občianske združenie Spoločnosť pre výskum, vzdelávanie a spolužitie s prírodou, Lesoochranárske združenie VLK a Chránenú krajinnú oblasť Cerová vrchovina. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa envirorezortu Beatrice Hudáková, o prípadnom odstrele envirorezort rozhodne čo najskôr.

„V tejto chvíli Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky pracuje na odbornom stanovisku, ktoré by malo byť hotové aj s odporúčaním ďalšieho postupu v najbližších dňoch,“ povedal minister József Nagy a dodal, že zdravie a bezpečnosť obyvateľov miest a obcí považuje za najdôležitejšie. "Tento problémový medveď spôsobil značné škody na majetku občanov, usmrtil strážnych psov a ovce. Po doručení odborného posudku okamžite rozhodnem o ďalšom postupe,“ uviedol Nagy.

V zmysle zákona o ochrane prírody a krajiny ministerstvo upovedomilo občianske združenia, ktoré požiadali o bezprostredné informácie o takýchto žiadostiach. Do konania sa zatiaľ prihlásilo OZ Spoločnosť pre výskum, vzdelávanie a spolužitie s prírodou (SWS – Slovak Wildlife Society). Odborní pracovníci ministerstva zároveň telefonicky kontaktovali Chránenú krajinnú oblasť Cerová vrchovina a Lesoochranárske združenie VLK.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM