Rôzne

Epidemiologička o osýpkach: Ochorenia sa treba obávať, najlepšie chráni očkovanie

Osýpok sa treba obávať, pretože i napriek prísnym opatreniam epidemiológov je možné zavlečenie tohto ochorenia z východného Slovenska aj do iných regiónov SR.

Ilustračný obrázok k článku Epidemiologička o osýpkach: Ochorenia sa treba obávať, najlepšie chráni očkovanie
Zdroj: TASR

Tvrdí to vedúca odboru epidemiológie banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Mária Avdičová.

„Osýpky patria medzi exantémové ochorenia s vysokou, takmer 100-percentnou kontagiozitou, teda nákazlivosťou. To znamená, že ak sa vírus spôsobujúci toto ochorenie šíri v populácii neočkovaných osôb, chorobnosť geometrickou rýchlosťou narastá. Ochorie každý, kto príde do kontaktu s chorým a nie je chránený – teda nemá protilátky,“ zdôraznila Avdičová.

Naopak, ak sa ochorenie zavlečie do populácie s vysokou zaočkovanosťou, počet prípadov je podľa jej slov nízky. „Ochorejú zvyčajne len osoby nezaočkované pre kontraindikácie, osoby s poruchou imunity a ľudia, ktorí odmietli očkovanie,“ dodala.

Osýpky sú akútne ochorenie spôsobené vírusom, ktorý sa šíri výlučkami slizníc nosa a úst, chvíľu prežíva aj na predmetoch znečistených výlučkami.

Z človeka na človeka sa šíri vzdušnou cestou prostredníctvom kvapôčok i priamym kontaktom, vzácne aj nepriamym, napríklad použitou vreckovkou či uterákom.

Inkubačný čas osýpok je pomerne dlhý, od nákazy po ochorenie uplynie priemerne 14 dní. Prvé príznaky sú netypické: teplota, kašeľ nádcha, zápal spojoviek, drobný výsev na sliznici úst. Typická vyrážka najprv na tvári sa objaví o tri až sedem dní od prvých príznakov, neskôr dôjde ku generalizovanému výsevu. Ochorenie môže prebehnúť aj s komplikáciami, medzi ktoré patria napríklad primárny vírusový zápal pľúc, kŕče či zápal mozgu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM