Zo Slovenska

Epidemiológovia varujú: Na túto chorobu antibiotiká nezaberú, pomôže očkovanie

Október a november sú najvhodnejším obdobím na prevenciu proti chrípke. Okrem pohybu a kvalitnej stravy môžete zvýšiť odolnosť vášho organizmu aj očkovaním.

Ilustračný obrázok k článku Epidemiológovia varujú: Na túto chorobu antibiotiká nezaberú, pomôže očkovanie
Zdroj: TASR

Epidemiológovia s blížiacou sa chrípkou sezónou pripomínajú, že očkovanie je dokonca najlepšou prevenciou. Najvhodnejšie by bolo počkať do októbra či novembra.

Slováci sa očkujú málo

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča očkovanie tehotným ženám, deťom od 6 mesiacov do 5 rokov, osobám 65-ročným a starším.

Ďalej osobám s chronickými ochoreniami dýchacích ciest, srdcovocievneho systému, metabolickými, renálnymi a imunitnými poruchami a zdravotníckym pracovníkom. Záujem o očkovanie zo strany Slovákov však býva každoročne nízky.

„Očkovanie môže zabrániť vzniku ochorenia spôsobeného chrípkovými vírusmi, prípadne zmierňujú jeho priebeh a znižujú nepriaznivé dôsledky chrípky,“ vysvetľujú epidemiológovia. Protilátky sa v tele vytvoria za 10 až 14 dní od očkovania.

Vlani bolo chrípky menej

Chrípková sezóna sa začína v októbri. Tá predchádzajúca bola podľa odborníkov relatívne mierna, napriek tomu však zomrelo päť ľudí. Vírus chrípky sa šíri predovšetkým vzduchom pri kašľaní a kýchaní.

Nie každé prechladnutie či kašeľ však automaticky znamená, že človek dostal chrípku. Tá prichádza náhle a sprevádzajú ju vysoké teploty, aj nad 40 stupňov, môžu sa pridružiť aj rôzne komplikácie. Na samotnú chrípku neúčinkujú antibiotiká.

Prečítajte si aj: SVET O SLOVENSKU: Milionár hľadá liek na Alzheimerovu chorobu

Chrípkové obdobie sa blíži, nezabudnite na očkovanie
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM