Webnoviny - Svet

EÚ je podľa Fica veľmi ťažkopádna, Bugárovi vadí pomalosť

WEBNOVINY.SK

BRATISLAVA 6. marca (WEBNOVINY) – Európska únia je podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica veľmi ťažkopádna. Ako povedal Fico pre agentúru SITA, ak chce únia prežiť v globálnej konkurencii, musí prísť k rozhodnutiam, ktoré do určitej miery urobia z EÚ efektívnejšiu organizáciu.

„Keď je v komplikovaných prvkoch a zložkách príliš veľa voľnosti a demokracie, nemôže to fungovať. Prijímanie rozhodnutí v rámci európskej rady sa mi zdalo byť neuveriteľne komplikované,“ povedal s tým, že sa hlási k prísnejšej finančnej disciplíne, k spoločnej fiškálnej politike.

„Hlásim sa k tomu, že krajiny, ktoré majú jednu spoločnú menu, nemôžu mať rozdielne hospodárske a finančné politiky, ale musia mať nejaké spoločné pravidlá. Ak sa toto nenaučíme, ak nebudeme pružnejší v rozhodovaní, tak potom nech sa nečudujeme, že Brazília má 9% hospodársky rast a že Čína a ďalšie krajiny idú hore, len Európa sa dusí vo vlastnej šťave,“ dodal Fico.

Podľa Dzurindu Európa prepadla ilúzii

Podľa predsedu SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu najväčším problémom EÚ je ilúzia, ktorej bohatá Európa prepadla. „Spoliehala sa na to, že budú na nás robiť Turci, gastarbajtri. Stará bohatá Európa prepadla mnohým ilúziám. Napríklad ilúzii, že zmyslom života je predlžovať čas dovoleniek, zabávať sa a nie tvrdo pracovať, že zmyslom života je zadlžovať sa a nie šetriť, že zmyslom života je konzumovať a neinvestovať. Toto je najväčší problém Európy,“ povedal pre agentúru SITA.

Podľa neho je dnes na stole účet, ktorý je veľmi krutý. „Mali by sme si naozaj veľmi pokojne povedať, že všetci sa radi zabávame. Všetci sa radi v lete okúpeme, v zime polyžujeme. Ale zmyslom života je vytvárať, pracovať. Rovnako, ak chceme investovať, nemôžeme míňať, ale treba šetriť, aby sme mohli potom kvalitne investovať. Tento čas je hľadaním odpovede na tieto fundamentálne otázky,“ uviedol.

Predseda strany Most-Híd Béla Bugár vidí najväčšie problémy únie v pomalosti, ťažkopádnosti rozhodnutí a vo výnimkách. „Keď Nemci a Francúzi prekročili 3% deficit, namiesto toho, aby dostali pokutu, upozornenie, hocičo, tak im to prešlo. Potom aj ostatné štáty sa na to pozerali tak, že ani nám sa nič nemôže stať. Takže pomalosť rozhodovacieho procesu a nedodržanie konkrétnych dohôd,“ povedal pre agentúru SITA.

Pre Figela sú kľúčové spolupatričnosť a spoluzodpovednosť

Podľa predsedu KDH Jána Figeľa si treba uvedomiť, že EÚ je naša únia. „To znamená, že prvotný prístup musí byť vedomie spolupatričnosti a svedomie spoluzodpovednosti. Nielen kritika alebo čiernobiele videnie Bruselu alebo únie. Iní nám závidia, resp. radi by sa vymenili s nami pri rokovacom stole európskej dvadsaťsedmičky,“ povedal Figeľ pre agentúru SITA.

Únia by mala podľa neho preberať od svojich štátov do správy iba tie záležitosti, ktoré jednotlivé krajiny nedokážu efektívnejšie riešiť na svojej úrovni. Zdôraznil, že nepotrebujeme superštát, ale spoločenstvo, ktoré je dobre zorganizované a funguje preto, lebo každému na tom záleží. Inštitúcie, ktoré sú vytvorené, slúžia spoločenstvu.

„Nediktujú mu, ale slúžia mu. To je prístup, ktorý podľa mňa môže dať únii ďalších 50 rokov tak, ako sa už polstoročie vyvíja, pričom témy sú stále viac medzinárodné aj globálne,“ dodal s tým, že únia bola a zostáva v rukách členských štátov.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM