Webnoviny - Svet

EÚ posilní ochranu osobných údajov, tvrdí euroinšpektor

WEBNOVINY.SK

BRATISLAVA 24. septembra (WEBNOVINY) – Rozvoj informačných a komunikačných technológií, vybavovanie komerčných vecí prostredníctvom internetu musí mať svoj protipól pri ochrane osobných údajov, ktoré sa v elektronickej komunikácií používajú. Možné zneužitie osobných údajov si pritom občania Európskej únie často neuvedomujú. Zhodli sa na tom po rokovaní na pôde slovenského parlamentu európsky dozorný úradník pre ochranu údajov Peter Hustinx, predseda Úradu na ochranu osobných údajov SR Gyula Veszelei a predseda Výboru NR SR pre ľudské práva, národnosti a postavenie žien Jozsef Berényi.

Členské štáty EÚ podľa Hustinxa pracujú na posilnení ochrany osobných údajov. „Je veľmi dôležité zabezpečiť určitú vyváženosť medzi potrebami bezpečnosti a na druhej strane ochranou občianskych slobôd a základných ľudských práv, a to nie je jednoduché,“ povedal na tlačovej besede po rokovaní Hustinx, podľa ktorého Slovensko odvádza dobrú prácu pri tvorbe ochrany osobných údajov. Dodal, že bezpečnosť sa nedá dosiahnuť, ak ochrana súkromia nebude od začiatku zapracovaná v príslušných dokumentoch. „Takisto nedosiahneme dostatočnú ochranu osobných údajov alebo súkromia, ak nebude zapracovaný prvok bezpečnosti v týchto dokumentoch od samotného začiatku. Musia tam byť obidva prvky a musia byť v rovnováhe od samého začiatku,“ uviedol európsky inšpektor, ktorý dbá aj na to, aby európske inštitúcie dodržiavali rovnaké pravidlá. Pôsobí tiež ako poradca pri tvorbe legislatívy, ktorá sa týka ochrany osobných údajov a spolupracuje s úradníkmi na národných úrovniach, aby sa ochrana osobných údajov robila konzistentne.

Európska únia chystá v novembri prijatie Štokholmskej deklarácie, ktorá bude obsahovať program na päť rokov v oblasti vnútra a spravodlivosti. „Členské štáty únie idú cestou prijatia dôležitej deklarácie, ktorej súčasťou bude posilnenie ochrany osobných údajov,“ uviedol Hustinx.

Únia chystá aj smernicu zameranú na elektronické súkromie, tzv. e-privacy. „Tam sa budú zavádzať aj také nové prístupy, ako napríklad nahlásenie porušenia bezpečnosti, prípadne aj zverejňovanie osobných údajov návštevníkov webových stránok. Predpokladám, že v priebehu niekoľkých mesiacov bude táto smernica hotová,“ uviedol európsky inšpektor. Podľa neho bude smernica riešiť aj zverejňovanie osobných údajov na internetových sociálnych sieťach, použitie vyhľadávačov alebo bezplatné služby pre užívateľov internetu. Ako ďalej informoval Hustinx, v súvislosti s ochranou súkromia a osobných údajov sa hovorí aj o novom európskom komisárovi pre túto oblasť. „Niektorí komisári už medzi sebou súťažia, kto dostane túto problematiku do svojej agendy,“ informoval Hustinx.

Účastníci stretnutia sa dotkli aj témy používania rodných čísel na Slovensku ako identifikačného znaku. V budúcnosti by ho mal podľa Veszeleia nahradiť bezvýznamový identifikátor, nakoľko z rodného čísla sa okrem dátumu narodenia dá určiť aj pohlavie osoby, ktorej je priradené. „Príslušný rezort, ktorým je ministerstvo vnútra, pracuje na vyriešení tohto problému niekoľko rokov,“ informoval Veszelei.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM