Webnoviny - Svet

EÚ: S väzňami sa v SR zaobchádzalo vlani lepšie

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA, AP

ŠTRASBURG 12. februára (WEBNOVINY) – Výbor Rady Európy na zabránenie mučenia a neľudského či ponižujúceho zaobchádzania alebo trestania (CPT) dnes publikoval správu zo svojej štvrtej návštevy na Slovensku v marci až apríli 2009. Podľa správy sa vlani na Slovensku zlepšilo zaobchádzanie príslušníkov orgánov presadzovania práva s osobami zbavenými slobody v porovnaní so stavom, ktorý zistili predchádzajúce návštevy CPT.

Napriek tomu delegácia zaznamenala okrem sťažností, ktoré sa týkali poznámok rasistickej povahy, aj niekoľko obvinení zo zlého telesného zaobchádzania príslušníkmi polície najmä pri zadržaní. CPT preto odporúča, aby slovenské orgány zlepšili efektívnosť vyšetrovania.

Strediská pre cudzincov v Medveďove a Sečovciach hodnotí CPT pozitívne. Odporúča však, aby sa rozvinul program aktivít ponúkaných cudzincom. Správa tiež vyjadruje znepokojenie nad neregulovaným charakterom „oddeleného režimu“, ktorý bol zavedený na izolovanie niektorých zaistených osôb. Podľa reakcie orgánov je cudzinec umiestnený do oddeleného režimu za podmienok ustanovených zákonom, a na čas, ktorý je nevyhnutne nutný.

Vo väzniciach výbor kritizuje prax hromadných dôkladných osobných prehliadok a využívanie služobných psov pri zaobchádzaní s väzňami v rámci bežných povinných úkonov vo väzniciach. O situácii väzňov odsúdených na doživotie správa konštatuje, že sa prijali niektoré opatrenia s cieľom zlepšiť režim ich väzby. Napriek tomu však zostal chudobný.

CPT ďalej znepokojujú podmienky väzňov v bezpečnostnom režime väznice Leopoldov. Výbor uviedol, že väčšina väzňov, ktorí sú tu umiestnení, potrebuje psychiatrickú starostlivosť.

Odpoveď slovenských orgánov okrem iného uvádza, že vnútorné predpisy väznice Ilava oprávňujúce používanie služobných psov počas večernej kontroly boli zrušené. O oddiele s bezpečnostným režimom v Leopoldove úrady uvádzajú, že väčšina väzňov umiestnených v tomto oddelení nevyžaduje psychiatrickú starostlivosť, pretože sú postihnutí poruchami osobnosti.

Výbor tiež navštívil psychiatrické oddelenie väzenskej nemocnice v Trenčíne. Podľa neho pacienti umiestnení v oddelení ochrannej psychiatrickej liečby a pacienti, ktorí sa podrobujú ochrannému liečeniu pre užívanie návykových látok majú k dispozícii kompletný program aktivít. Naopak aktivity ponúkané pacientom v oddelení pre akútnych psychiatrických pacientov boli chudobné.

Úrady reagujú, že väzni rôznej úrovne stráženia a rôznych kategórií sa liečia v oddelení pre akútnych psychiatrických pacientov. Ich denné aktivity závisia od ich telesného stavu a liekov, ktoré sa im podávajú. Preto nie je možné organizovať skupinové aktivity.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM