Webnoviny - Svet

EÚ: Už je čas, aby všetky krajiny Kosovo uznali

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto: SITA, AP

BRUSEL 17. februára (WEBNOVINY) – Stredajšie druhé výročie vyhlásenia nezávislosti Kosova ukazuje, ako veľmi je Európa v tomto prípade rozdelená. Spravodajkyňa Európskeho parlamentu pre Kosovo Ulrike Lunaceková preto EÚ vyzýva, aby konala. Rakúšanka sa totiž nazdáva, že mladú balkánsku republiku, ktorá sa pred dvoma rokmi odtrhla od Srbska, by mali uznať všetky krajiny únie a nielen väčšina z nich. Podľa jej slov je na to takýto krok zo strany piatich krajín únie ten najvyšší čas, keďže je potrebné sa zamerať na „budúcnosť celého nepokojného balkánskeho polostrova“. Lunaceková totiž tvrdí, že „občania Kosova vrátane srbskej menšiny si zaslúžia ubezpečenie, že ich krajina im môže ponúknuť ekonomickú prosperitu a dokáže im poskytnúť ich základné životné istoty ako vzdelanie či zdravotnú starostlivosť“.

Podobné výzvy však dlhodobo odmieta najmä Španielsko, ktoré momentálne celej únii predsedá. Hovorca španielskeho predsedníctva potvrdil, že Madrid nezávislosť Kosova neuzná a nemá v pláne svoj postoj zmeniť. Podľa jeho slov to nie je otázka všeobecného európskeho uznania jeho nezávislosti, rozhodnúť sa musia samotné členské štáty individuálne. Otázna je v tejto súvislosti aj piatková návšteva šéfky európskej diplomacie Catherine Ashtonovej v Prištine. Zaujať spoločné európske stanovisko v prípade Kosova je totiž nemožné, upozorňuje Lunaceková.

Kosovo vyhlásilo jednostrannú nezávislosť od Srbska 17. februára 2008. Jeho samostatnosť doteraz uznalo vyše 60 krajín sveta vrátane 22 členov Európskej únie a USA. Belehrad však provinciu s prevažne albánskym obyvateľstvom naďalej považuje za súčasť svojho územia. S jeho postojom sa okrem Ruska stotožňuje aj päť krajín EÚ – Španielsko, Slovensko, Grécko, Cyprus a Rumunsko. Odtrhnutím Kosova sa na podnet Srbska momentálne zaoberá aj Medzinárodný súdny dvor (ICJ) v Haagu. Verdikt najvyššieho súdneho orgánu OSN, či bolo odtrhnutie v súlade alebo rozpore s medzinárodným právom, by mal byť známy v najbližších týždňoch.

SITA/AFP

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM