Svet Správy Zo zahraničia

Európa ponúkla odklad brexitu do konca októbra: Mayová návrh prijala

Britská premiérka Theresa Mayová prijala návrh nového odkladu brexitu na 31. októbra. Vo štvrtok skoro ráno o tom informovala tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na nemenované diplomatické zdroje z prostredia EÚ.

Ilustračný obrázok k článku Európa ponúkla odklad brexitu do konca októbra: Mayová návrh prijala
Zdroj: TASR

Mayovej prijatie nového termínu odkladu znamená, že občania Spojeného kráľovstva sa budú musieť zúčastniť volieb do Európskeho parlamentu, naplánovaných na 23.-26. mája (ak do 22. mája ostrovná krajina nevystúpi z Únie).

Európski lídri ponúkli Mayovej odklad brexitu o šesť mesiacov preto, aby zachránili kontinent pred chaotickým, bezdohodovým vystúpením Británie z EÚ, ktorý hrozil v piatok 12. apríla.

Najsilnejší hlas proti dlhému odkladu brexitu patril na mimoriadnom summite EÚ v Bruseli francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, ale väčšina lídrov členských krajín EÚ dlhý odklad podporila – a Francúzov upokojil sľub, že odklad znovu posúdia na summite EÚ 21. júna, informovala tlačová agentúra AFP.

Väčšina z 27 európskych lídrov, ktorí sa zišli v stredu v Bruseli, vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, podporovala plán na odklad brexitu dokonca až o rok.

Počas noci však Macron – s podporou Belgicka, Rakúska a niektorých menších štátov EÚ – trval na krátkom odklade len o niekoľko týždňov. Požadoval aj pevné záruky, že Londýn nebude počas tohto obdobia zasahovať do záležitostí EÚ.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM