Rastislav Búgel Zo Slovenska

Európou sa šíri jedno z NAJNÁKAZLIVEJŠÍCH ochorení: Podľa odborníka existuje JEDINÁ prevencia

Počet chorých sa medziročne zvýšil neuveriteľných 45-krát. Odborník upozorňuje, že zdravý životný štýl vás neochráni.

Ilustračný obrázok k článku Európou sa šíri jedno z NAJNÁKAZLIVEJŠÍCH ochorení: Podľa odborníka existuje JEDINÁ prevencia
Zdroj: TASR/DPA

Ako uviedol portál spravy.rtvs.sk, výskyt osýpok sa vlani v Európe zvýšil až 45-krát. Informovala o tom Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Pre porovnanie, kým v roku 2022 sa osýpkami nakazilo necelých tisíc ľudí, vlani to už bolo takmer 43-tisíc.

Podľa WHO za to môže fakt, že počas koronavírusovej pandémie rodičia dali proti osýpkam zaočkovať oveľa menej detí.

Existuje jediná prevencia

Infektológ Pavol Jarčuška upozorňuje, že práve očkovanie je najzásadnejšou a prakticky jedinou prevenciou proti tomuto nepríjemnému ochoreniu. Aby chránilo populáciu, miera zaočkovanosti musí byť na úrovni 95 percent. „V mnohých krajinách Európskej únie aj regiónoch Slovenska klesla zaočkovanosť pod túto hranicu,“ povedal pre portál Pavol Jarčuška.

Vedeli ste o tom, že osýpky patria medzi najinfekčnejšie prenosné ochorenia? "Zo 100 ľudí, ktorí prídu s nimi do kontaktu, môže ochorieť 98 až 99, ak nie sú očkovaní. Šíria sa kvapôčkovou infekciou. Ochorenie sa veľmi často vyskytuje v detskom veku,“ prezradil infektológ.

Aké komplikácie prináša?

Časté komplikácie evidujú hlavne u detí do 15 mesiacov veku. Na Slovensku sa očkujú až po dosiahnutí tohto veku. Osýpky majú inkubačnú dobu 7 až 14 dní, pričom v dospelosti zvykne byť priebeh ochorenia ťažší.

"Medzi najčastejšie komplikácie patrí zápal pľúc, vyrážky a môže byť postihnutý aj nervový systém. Vo vyrážkach môže byť krvácanie a porucha zrážania krvi,“ prezradil Pavol Jarčuška, podľa ktorého majú osýpky aj jednu chronickú komplikáciu: "Je to subakútna sklerotizujúca panencefalitída. Ide o chronické, veľmi ťažké a prakticky neliečiteľné neurologické ochorenie.“

Zdravý životný štýl vás neochráni

K dispozícii je iba liečba príznakov, no liek na samotnú liečbu osýpok, ktorý by vírus dokázal zablokovať, k dispozícii nemajú. Na liečbu sa používajú lieky proti horúčke a zabúdať netreba ani na dostatočnú hydratáciu.

Jarčuška upozorňuje, že množstvo ľudí sa mylne domnieva, že ich môže ochrániť zdravý životný štýl. "Pred ochoreniami, ktorými sa zo 100 ľudí nakazí 99, nás tento spôsob života ochrániť nemôže,“ dodal.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM