Správy

Európska komisia rozhodla o veľkých peniazoch na cesty: Milióny sa ujdú aj na D1 Jánovce–Jablonov!

Európska komisia schválila takmer 190 miliónov eur na dva cestné projekty na Slovensku. Prvým je časť diaľnice D1 pri Levoči, tým druhým je úsek rýchlostnej cesty R4 z Košíc po Milhosť. Tieto projekty sú významnou súčasťou transeurópskej cestnej siete.

Ilustračný obrázok k článku Európska komisia rozhodla o veľkých peniazoch na cesty: Milióny sa ujdú aj na D1 Jánovce–Jablonov!
Zdroj: Webnoviny.sk

Európska komisia (EK) dnes schválila 189 miliónov eur z Kohézneho fondu na dva dopravné projekty na Slovensku. Prvým je časť diaľnice D1 pri Levoči, z Jánoviec po Jablonov, ktorá je v súčasnosti vo výstavbe. Druhým je úsek na rýchlostnej cesty R4 z Košíc po Milhosť, ktorý sa nedávno dokončil. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave o tom informovali podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny (Smer-SD) spolu s komisárom EÚ pre regionálnu politiku Johannesom Hahnom.

„Dnes ráno sme schválili dva projekty, ktoré súvisia s transeurópskou cestnou sieťou. Celková investícia je zo strany EÚ fondov takmer 190 miliónov eur,“ uviedol Hahn.

Časť diaľnice D1 Jánovce – Jablonov sa skladá z dvoch úsekov, ktorých dĺžka je spolu 18,54 kilometra (km). EÚ dá na tento projekt príspevok z Kohézneho fondu vo výške 146,3 milióna eur. Úsek je súčasťou diaľnice D1, ktorá patrí do koridoru TEN-T Západ–Východ. Ten spája Nemecko, Rakúsko a cez Slovensko vedie k ukrajinskej hranici. Úsek rýchlocesty R4 Košice – Milhosť má dĺžku 14,18 km a z EÚ získa financie vo výške 42,7 milióna eur. Táto časť R4 je súčasťou severo-južného koridoru TEN-T, ktorý spája Slovensko s Maďarskom a Rumunskom.

foto. ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM