Webnoviny - Svet

Eurozóna by mala zvážiť vytvorenie ministerstva financií

WEBNOVINY.SK

Jean-Claude Trichet Foto: SITA/APBRATISLAVA 2. júna (WEBNOVINY) – Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Jean-Claude Trichet vo štvrtok uviedol, že vlády členských krajín eurozóny by mali zvážiť vytvorenie spoločného ministerstva financií. "Nebolo by vhodné, aby sme v ekonomickej únii so spoločným trhom, spoločnou menou a spoločnou centrálnou bankou navrhli ministerstvo financií?,“ položil Trichet rečnícku otázku vo svojom prejave v nemeckom Aachene.

Podľa šéfa ECB by spoločné ministerstvo financií nemuselo nevyhnutne spravovať rozpočet únie, ale malo by niesť priamu zodpovednosť v troch oblastiach. Prvou by bol dohľad nad fiškálnou politikou a politikou konkurencieschop­nosti. Po druhé by nová inštitúcia vykonávala „všetky typické úlohy výkonnej moci, a to pokiaľ ide o sektor integrovaného finančného sektora únie“. A po tretie by mala reprezentovať eurozónu v medzinárodných finančných inštitúciách.

Trichet dodal, že akákoľvek forma novej fiškálnej vlády by musela byť rozhodnutím ľudí Európy. „Stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy, Európska komisia a ministerstvo financií Nemecka a ďalších krajín budú mať určite svoje vlastné názory,“ uzavrel šéf ECB.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM