MAK Magazín

Evolúcia spôsobila aj „smutné psie oči“. Manipuluje s vami váš maznáčik?

„Nerob na mňa psie oči,“ úslovie, ktoré úplne zľudovelo. Vedeli ste ale, že u psov to vôbec nie je náhoda? Vedci priniesli zaujímavé poznatky.

Ilustračný obrázok k článku Evolúcia spôsobila aj „smutné psie oči“. Manipuluje s vami váš maznáčik?
Zdroj: pixabay

Psie šteniatka sú tie najrozkošnejšie bytosti pod slnkom, ktorým sa jednoducho nedá odolať. Psíkov milujeme celý život a častokrát nám vynahrádzajú stratu niekoho blízkeho, sú nám pomocníkmi, kamarátmi, partnermi a nútia nás dokonca pravidelne chodiť na čerstvý vzduch!

Všimli ste si, že na psieho kamaráta sa nedokážete hnevať tak dlho ako na kamoša Fera či Joža? Je to aj tým, že pes vás nikdy nepotopí, neurazí, nepichne vám nôž do chrbta, neintriguje a veľkou výhodou je, že vo vzájomnom dialógu na vás len občas vyštekne.

Koľkokrát prídete domov a už pred vchodovými dvermi tušíte katastrofu. Roztrhané vankúše, jedlo po celej podlahe, porozbíjaný nábytok, uprostred koberca v lepšom prípade len kaluž a na svojej deka uprostred toho všetkého na vás čaká Dunčo či Azor.

Vidí vás a nahodí ten svoj nevinný výraz: „Sorry jako.“

Psie obočie sa vyvinulo

Ako píše portál portsmouth.co.uk, vzťahy ľudí a psov zaujali vedcov z Univerzity Portsmouth. Vykonali štúdiu, vďaka ktorej zistili, že psy sa počas súžitia s človekom evolučne vyvinuli tak, aby mohli s človekom komunikovať.

To, ako sa cítia, nám dávajú najavo práve očami a ich okolím. Na rozdiel od vlkov svojim obočím dokážu pohybovať. Vedci zistili, že tvárové svaly u vlkov a psov sú rovnaké, až na zmenenú funkčnosť, ktorú začali psy časom využívať.

Psom sa vyvinul malý sval, ktorý im umožňuje výrazne zdvihnúť vnútorné obočie. Autori štúdie naznačujú, že práve tento pohyb zdvihnutého obočia vyvoláva u ľudí súcit, dojatie a „roztápenie sa", pretože oči psov sa vďaka tomu zdajú byť väčšie a podobajú sa detským očiam a výrazu smutných ľudí. V konečnom dôsledku tak tento výraz vzbudzuje u ľudí túžbu starať sa o nich, ochraňovať ich a dať maznáčikom aj modré z neba.

Evolučná výhoda

Avšak evolučným cieľom iste nebolo, aby sa zo psov stali manipulátori, ktorí budú ťahať za nitky svetovej politiky. (Čo by asi konšpirátori, ktorí hlásajú, že Zem je plochá a vedľa portrétu Tisa majú nad posteľou portrét Aštara Šerana, isto privítali). Dôvod je oveľa jednoduchší. Jednoducho sa prispôsobili človeku, s ktorým dnes žijú doslova v jednej domácnosti.

Psy chcú s ľuďmi nejakým spôsobom komunikovať, keďže kodifikovaná „štekavčina" či „havkavčina" je ešte v nedohľadne.

Vedúca výskumu doktorka Juliane Kaminski uviedla, že psy už po dvoch minútach v spoločnosti ľudí začínajú oveľa častejšie zdvíhať vnútorné obočie.

„Naše zistenia naznačujú, že táto expresívnosť obočia u psov môže byť výsledkom nevedomého uprednostňovania ľudí, ktorá tak ovplyvnila druhový výber počas domestikácie,„ uvádza. „Keď psi robia tento pohyb obočím, vyvoláva to u ľudí zjavne silnú emočnú odozvu a silnú túžbu starať sa o nich,“ dokresľuje Juliane Kaminski.

Psom, ktoré dokázali svojím obočím stále lepšie nacvičovať kúsky, to dalo doslova evolučnú výhodu. Tento rys sa tak z generácie na generáciu odovzdával ďalej.

Dnes už preto na Slovensku zviera nie je vec, rovnako ako v ostatných vyspelých krajinách. Bude zaujímavé sledovať, kam sa táto evolúcia vyvinie. Možno s nami raz budú komunikovať vyžmurkanou morzeovkou.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM