Anton Hrachovský Svet Hokej

Ex-hráč Zámkov Cardwell zažil chvíle hrôzy: Horiacej priateľke zachránil život

Bývalý hokejista Nových Zámkov Jake Cardwell má za sebou hrôzostrašný zážitok. Vďaka rýchlej reakcii jeho priateľka stále žije.

Ilustračný obrázok k článku Ex-hráč Zámkov Cardwell zažil chvíle hrôzy: Horiacej priateľke zachránil život
Foto: Rastislav Búgel

V ročníku 2016/2017 prvýkrát okúsil hokej v Európe, keď podpísal zmluvu s vtedajším nováčikom Tipsport ligy Novými Zámkami. Po úspešnej premiérovej sezóne, keď si na juhu Slovenska urobil meno, nasledoval prestup do českých Pardubíc. Aj toto pôsobisko je už pre obrancu Jakea Cardwella (na snímke) minulosťou. Presunul sa totiž späť do Kanady.

Nešťastná oslava

Za návratom za oceán však nie sú hokejové dôvody ale rodinné. Cardwell odcestoval do Kanady, kde sa bude starať o svoju priateľku. Tá totiž pred časom utrpela na tretine tela vážne popáleniny druhého a tretieho stupňa. O prípade informoval kanadský portál ottawacitizen­.com.

Nehoda sa podľa kanadských novinárov stala ešte 9. mája, no zranená priateľka Jakea Cardwella Hana Engel so svojím príbehom predstúpila pred médiá až v prvý júlový týždeň.

Traja spoluhráči z mládežníckych čias – Jake Cardwell, Ryan Van Stralen a Cody Ceci si na záhrade u posledného menovaného užívali posezónne voľno v spoločnosti svojich priateliek.

Príjemné posedenie sa však v okamihu zmenilo na nočnú moru. Ako pred kanadskými novinármi uviedla Cardwellova priateľka, partia si počas posedenia všimla, že stolný oheň prestáva horieť. Ceciho partnerka Jamie Thompson zobrala fľašu s palivom a začala ho dopĺňať. No prúd paliva sa od ohňa chytil, fľaša začala horieť. Ceciho priateľka ju inštinktívne zahodila, bohužiaľ priamo na Cardwellovu priateľku.

Hana Engel okamžite vzbĺkla, pričom ako prvé ju napadlo skočiť do vírivky. Ako neskôr povedali záchranári, znamenalo by to okamžitú smrť. Miesto toho si inštinktívne zakryla horiacu tvár a hodila sa na zem. Cardwell ju začal okamžite hasiť, na kolene zlomil zásobník s vodou, ktorú jej vylial na tvár a zabránil tak ešte vážnejším zraneniam. Hlasným krikom vzburcoval susedov, medzi ktorými bol i bývalý hasič. Ten poskytol žene ošetrenie ešte pred príchodom záchranky.

Šťastie v nešťastí

Šťastie v nešťastí znamenalo Cardwellovo rozhodnutie priniesť pre svojho psa z domu na záhradu špeciálnu misku, pripojenú na veľký zásobník s vodou. Spravil tak len niekoľko minút pred nehodou.

„Bola ako ľudská svieca,“ povedal Marc-Antoine Deschamps, hovorca ottawských záchranárov o horiacej Cardwellovej priateľke. „Pobehovala som ako kura s odseknutou hlavou,“ opísala svoju bezprostrednú reakciu na nehodu Hana Engel.

Po nehode previezli Cardwellovu polovičku do nemocnice v Toronte, kde ju uviedli do umelej kómy. Tá trvala tri týždne, medzitým podstúpila dnes už 24-ročná Hana Engel niekoľko plastických operácií. Jej stav bol údajne kritický, lekári tvrdia, že nehodu nemusela prežiť. Bývalý novozámocký obranca dokonca musel v napätej situácii podpísať súhlas s prípadnou amputáciou priateľkynej ruky. Ruku sa nakoniec podarilo zachrániť a Hana Engel je dnes už z najhoršieho von­ku.

Všetci traja hokejisti boli v mládežníckych rokoch hráčmi klubu Ottawa 67´s. Cardwell odohral uplynulý ročník v extraligových Pardubiciach, Van Stralen oblieka v AHL dres Bakersfieldu Condors a Ceci je hráčom Ottawy Senators v NHL.

Foto: ilustračné

Hokej Slovensko: viac aktuálnych správ z hokeja

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM