Peter Simon Regióny

Exkluzívne zábery z prvomájových osláv v Rožňave:Takto si na minulé časy pamätajú obyvatelia mesta

Nech žije prvý máj! Zaznievalo z úst všetkých zúčastnených na prvomájových oslavách. Hoci dnes je už tento sviatok symbolom oddychu a voľného dňa, v minulosti to bolo úplne inak.

Ilustračný obrázok k článku Exkluzívne zábery z prvomájových osláv v Rožňave:Takto si na minulé časy pamätajú obyvatelia mesta
Foto: Gabriel Bogdán / Zdroj: Dnes24.sk

Prvý máj je medzinárodným sviatkom pracujúcich. Po vzniku ČSR bol od roku 1919 1. máj vyhlásený za štátny sviatok. Prvomájové oslavy sa niesli v duchu boja proti nezamestnanosti a zhoršovaniu postavenia pracujúcich. V rokoch 1933 – 1938 vyjadrovali protest proti fašizmu a vojne.

Tohtoročný 1.máj vyšiel práve na nedeľu a tak nás nečaká deň voľna navyše. V dnešnej dobe je tento sviatok skôr symbolický a väčšina ľudí ho využíva najmä na relax. No nie vždy si práve v tento deň mohli ľudia spraviť program podľa svojho uváženia.

Respondenti nám prezradili, že pochod bol pompézny a celé mesto bolo v tom čase na nohách, malí aj veľkí.

Niekoľko zaujímavých záberov nám poskytol aj pán Gabriel Bogdán. Ako uviedol, meno autora už známe nie je, no o to sú fotky hodnotnejšie, že zachytávajú časy pompéznych prvomájových osláv v našom meste. Dnes sa už na socialistické pochody len spomína, príchod mája ale námestia zapĺňa stále.

Oslavy 1. mája boli na Námestí baníkov v Rožňave veľkolepé. „Prvý máj vo mne prebúdza najmä spomienky na detstvo a vynikajúco strávené obdobie. Prvý máj je pre mňa tiež znakom, že jar je už celá tu, preto ho strávim pravdepodobne so svojou rodinkou,“ uviedla pre náš web Eva.

Ako mladý chalan som sa na oslavy veľmi tešili, boli to nezabudnuteľné okamihy môjho dospievania," hovorí Marcel a dodáva, že ako hrdý rodič sa každoročne vyberie s rodinou na Námestie baníkov v Rožňave a na akcii, ktorú organizuje mesto sa snaží v duchu preniesť o niekoľko desaťročí do minulosti.

Pozrite si v našej galérii fotky a video zostrih z osláv prvého mája v roku 1984 a 1985 na Námestí baníkov v Rožňave. Možno sa na videu nájdete aj priamo vy so svojimi ratolesťami.

Môže vás zaujímať: V centre Rožňavy postavia máj: Námestím sa budú ozývať tradičné piesne a tance

Foto: ilustračné

Oslavy mája v roku 1984
1
Galéria
Prvomájové oslavy v Rožňave v roku 1985
12
Galéria
Foto: Gabriel Bogdán / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM