ELA Regióny

Facebooková vojna v Nitre: Primátor vraj robí tajnosti s hospodárením, vyhovára sa na koronakrízu

Prudká výmena názorov sa medzi primátorom Nitry Marekom Hattasom a poslancom Mestského zastupiteľstva Pavlom Obertášom začala už začiatkom apríla.

Ilustračný obrázok k článku Facebooková vojna v Nitre: Primátor vraj robí tajnosti s hospodárením, vyhovára sa na koronakrízu
6
Galéria
Zdroj: Facebook

Prudká výmena názorov sa medzi primátorom Nitry Marekom Hattasom (Za ľudí) a poslancom Mestského zastupiteľstva Pavlom Obertášom začala už začiatkom apríla. Za ten čas si stihli vymeniť niekoľko štipľavých odkazov cez sociálne siete, ale zaujímavejšie je, čo bolo predmetom ich sporu.

Pýtal sa v zmysle zákona

Poslanec žiadal odpovede na otázky o hospodárení mesta v zmysle zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Reakcia radnice bola „podráždená“ a málo transparentná. V skratke by sa dala parafrázovať tak, že poslanec „nemá čo otravovať v čase riešenia koronakrízy, keď sa riešia dôležitejšie veci.“

Poslanec Obertáš sa formou infožiadostí pýtal na výdavky mesta, ktoré považuje za neprimerané.

Zaujímali ho napríklad náklady na vydávanie novín, používanie služobných vozidiel, služobné cesty predstaviteľov radnice a ďalšie témy, v ktorých následne odhaľoval nehospodárne využívanie verejných zdrojov a poukazoval na netransparentné konanie predstaviteľov mesta Nitra.

Hattasa obvinil, že používal mestské vozidlo v kampani pred parlamentnými voľbami, dosadil na úrad svojich spolupracovníkov z kampane, za mestské peniaze si robí osobnú PR kampaň v médiách a na sociálnych sieťach, alebo prenajal zdevastované kino Palace na súkromnú akciu.

Paľba kritiky

Radnica reagovala nezvyčajne: na niektoré otázky síce odpovedala, ale vzápätí spustila verejnú paľbu na poslanca Obertáša na sociálnych sieťach – a to nielen prostredníctvom textu a videa, ktoré zverejnil odborný poradca primátora pre komunikáciu Henrich Varga, ale aj cez obsiahly článok samotného primátora, ktorý nazval „Som klamár a podvodník“.

Primátor tiež neváhal označiť poslanca Obertáša za „nie príliš príčetného“, neodpustil si kopnutie do jeho profesnej minulosti a jeho záujem o veci verejné zosmiešňoval ako „hovenie si na gaučíku“.

Hattas nezabudol ani obhajovať svojich spolupracovníkov a o protihazardnom aktivistovi Svatoplukovi Bartíkovi napríklad vyhlásil, že to bola jedna z najlepších personálnych investícii v Nitre.

Na odpovede je vždy čas

V tejto súvislosti sme oslovili náhodne vybratú ekonómku jedného obecného úradu (v článku nechcela byť menovaná), ktorej sme sa pýtali, či sú žiadosti o informácie v zmysle zákona niečím nezvyčajným a či je v aktuálnej situácii nemožné na ne odpovedať.

Jej odpoveď uvádzame v plnom znení: „Nepoznám, samozrejme, podrobnosti týchto prípadov, ale v zásade platí, že pokiaľ je niečo dodané, vyfakturované a zaplatené, musí to byť aj riadne zaúčtované a založené. Nevidím dôvod, pre ktorý by účtovník tieto veci nemohol poskytnúť a hoci samotné odoslanie odpovede je práca navyše, podklady by mali byť pripravené a riadne založené v archívoch.“

Tvrdenie radnice, že ich infožiadosti občana a poslanca Obertáša nadmerne zaťažujú, sú pomerne neštandardné. Poslanec sa pýta na hospodárenie s majetkom mesta.

Pozerať sa na prsty vedeniu mesta a poukazovať na možné porušenia zákona, bez ohľadu na stranícku nomináciu, by malo byť alfou a omegou každého, koho ľudia zvolili a podieľa sa na spravovaní štátu. A teda aj mestského poslanca.

Na stole ostali aj ďalšie otázky o politických krokoch primátora Hattasa. Kým v prípade otázok Obertáša radnica nešla celkom „ochotne“ do odpovedí podľa zákona, pri téme hazardu šla až nad rámec zákona, čo mestu vytkol aj prokurátor.

Táto pálčivá téma rezonovala v meste pod Zoborom koncom roka 2019 a mnohí Nitrania sa pýtali, či naozaj bolo potrebné, aby Hattas dohnal mesto pred súd v boji za zákaz hazardu a nevybral si cestu dialógu, najmä ak prokurátor považuje jeho snahu za nezákonnú.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM