Aktualizované Regióny

Farárovi v obci pri Nitre potvrdili Covid-19: V karanténe je vyše 90 ľudí

Katolícky kňaz v obci pri Nitre mal pozitívny test na koronavírus. Každý, kto s ním prišiel do úzkeho kontaktu, musí ísť do karantény.

Ilustračný obrázok k článku Farárovi v obci pri Nitre potvrdili Covid-19: V karanténe je vyše 90 ľudí
Zdroj: pixabay.com

O pozitívne testovanom kňazovi informuje obec Svätoplukovo na svojej stránke. Informáciu potvrdilo aj Nitrianske biskupstvo. K zdravotnému stavu pozitívne testovaného kňaza sa však vyjadrovať nechce.

„Miestnemu kňazovi vo farnosti v obci Svätoplukovo bola potvrdená nákaza vírusom Covid-19. K jeho zdravotnému stavu sa vyjadrovať bližšie nemôžem, má sa lepšie,“ povedal hovorca Biskupstva Nitra Tibor Ujlacký.

Kostol je zatvorený

Karanténa sa týka všetkých, ktorí prišli s pozitívne testovaným do úzkeho kontaktu. Podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Nitre je v karanténe 92 osôb, pričom všetky budú testované.

„Zatiaľ sa nepotvrdil u nikoho Covid-19. Testovanie prebieha,“ doplnila regionálna hygienička RÚVZ v Nitre Katarína Tináková.

„Miestny farský chrám je aktuálne uzatvorený, bohoslužby sa v ňom až do odvolania konať nesmú. Nevyhnutná duchovná služba pre veriacich súvisiaca so zaopatrovaním pre prípad potreby je zabezpečená zo susednej farnosti,“ dodal Tibor Ujlacký.

Úzke kontakty budú testovať

Epidemiológovia vyzvali obec Svätoplukovo o nahlásenie bežného kontaktu a úzkeho kontaktu s pozitívne testovaným farárom.

Za bežný kontakt s pozitívne testovaným sa podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Nitre považuje, keď s ním bol niekto do 15 minút, boli od seba vzdialení viac ako 2 metre a mali rúška.

Za úzky kontakt sa považuje vzdialenosť menšia ako 2 metre – bez rúška, dlhšie ako 15 minút, podanie ruky, rozprávanie v úzkom priestore na fare, návšteva u farníkov či svätá spoveď.

Osoby, ktoré neboli v bežnom kontakte s farárom, nemusia byť v karanténe a nebudú ani testované. Mali by však naďalej nosiť rúška, používať dezinfekciu a sledovať svoj zdravotný stav.

„V prípade zhoršenia zdravotného stavu, alebo objavenia sa klinických príznakov – horúčka, kašeľ, bolesť tela, svalov, nech telefonicky kontaktujú svojho všeobecného lekára a ten určí ďalší postup,“ stojí v ozname zverejnenom na stránke obce.

Osoby, ktoré boli v úzkom kontakte s pozitívne testovaným, musia ostať 10 dní v karanténe a pôjdu na testovanie.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM