Eliška Šándorová Rôzne

Farebný jed v toxickom jedle: Český dizajnér vytiahol zloženie potravín na obal

Čítate si malé písmenká na zložení potravín? Ak nie ste odborník, záhadné názvy chemických zložiek vám veľa nenapovedia. Čech ich ukázal "bez obalu".

Ilustračný obrázok k článku Farebný jed v toxickom jedle: Český dizajnér vytiahol zloženie potravín na obal
Zdroj: Draphic.cz

Výrobcovia sa snažia vytvoriť čo najlákavejšie obaly, ktoré len málokto z nás podrobne študuje. Ak aj natrafíte na „éčka“, pokiaľ neviete akého sú zloženia, ich čísla vám veľmi nepomôžu.

Český dizajnér si na zloženie výrobkov posvietil netradičným spôsobom. Kúpili by ste si s chuťou vašu obľúbenú potravinu či sladkosť deťom aj vtedy, ak by ste na etikete našli nápisy ako farebný plast či toxické trubičky?

Toxické dobroty

Čech Michal Drapák vytvoril bežné výrobky v novom šate. Na obale sa namiesto slovných lákadiel dočítate, že si kupujete toxické trubičky plnené škodlivým stuženým tukom, ovocnú chemickú želatinu, plast so syrovou príchuťou či mäsové paštéty bez mäsa.

„Vytvoril som minikampaň Toxické jedlo. Tento obalový design poukazuje na potraviny, ktoré nám výrobcovia predkladajú ako kvalitné alebo zdravé, skutočnosť je "trochu“ iná," napísal vo svojom statuse na sociálnej sieti dizajnér.

Hoci jeho nápad bol najprv vtip, kampaň sa po internete šíri rýchlosťou blesku. Väčšina si uvedomila, ako málo so všímame čím sa kŕmime a z čoho sa skladajú naše každodenné potraviny.

Obaly na zamyslenie

Reakcie na takýto dizajn výrobkov sú viac pozitívne. Nájdu sa však aj odporcovia. "Táto kampaň je sama toxická. Je sčasti klamlivá a sčasti postavená na hoaxoch. Čo je za problém s pektínmi či škrobmi mi nie je jasné,“ napísal jeden diskutujúci, ktorý je však so svojim názorom ako sám vojak v poli.

Čítajte aj: FOTO: Zabudnite na nudu! Zrkadlové torty odzrkadlia vašu sladkú nápaditosť

"Nechápem kritické komentáre. Možno obrázky nie úplne zodpovedajú realite, ale podstatou je, že autor grafiky chce poukázať na to, aby sme ako ovce nenaleteli na reklamu, ale viac čítali zloženie,“ znie oponujúci komentár.

Väčšina by netradičné prevedenie obalov privítala aj v obchodoch a označuje ho ako "super nápad namiesto čítania zloženia. Neviem, aké hnojivá sa používali za komunistov, ale rozhodne sa nepoužívalo toľko polotovarov, náhrad a dochucovadiel,“ znie ďalšia reakcia. Ta čo? Kúpili by ste si tieto „chuťovky“ v takomto prevedení?

Toxické jedlo
8
Galéria
Zdroj: Draphic.cz
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM