Barbara Dallosová Rôzne Zo Slovenska

Ferrata a most na Skalke sú hitom: Vyhnite sa však chybe, ktorú robia turisti

Atrakcie nad Kremnicou sú čoraz populárnejšie. Návštevníci, ktorí prídu z diaľky len kvôli nim, ale môžu zostať sklamaní. Zisťovali sme, ako sa vyhnúť prekavpeniam.

Ilustračný obrázok k článku Ferrata a most na Skalke sú hitom: Vyhnite sa však chybe, ktorú robia turisti
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Pred vyše rokom pribudla na Skalke pri Kremnici Via ferrata, skloňovaná ako najnáročnejšia ferrata na Slovensku. Ferrata s tromi cestami rôznej obtiažnosti si ihneď získala priaznivcov. Toto leto ju doplnila ďalšia atrakcia, opäť s prívlastkom naj. Najdlhší lanový most na Slovensku vyvolal senzáciu a skúšať ho boli návštevníci z rôznych kútov Slovenska.

Sety požičajú na viacerých miestach

Výhľady z atrakcií na Skalke sú úchvatné, bezpečnossť je však na prvom mieste. Via ferratový set je povinnou výbavou, bez ktorej je vstup na ferraty i lanový most zakázaný. Set obsahuje sedák, feratovú brzdu a prilbu.

Nám sa do redakcie ozval návštevník, ktorý nazbieral odvahu prejsť sa lanovým mostom. Za zážitkom cestoval až z Bratislavy, zohnať ferratový set bol však problém. Zisťovali sme, koľko setov je pre návštevníkov k dispozícii a ako sa podobnej situácii vyhnúť.

Ako pre Žiar24 uviedla zástupkyňa primátora mesta Kremnica Iveta Ceferová, v Relax centre na Skalke je k dispozícii 22 setov. Sety zapožičiava aj predajňa Cyklo-Santé, kde ich je podľa informácií z prevádzky 24. Ďalším miestom na požičanie setov je penzión Guldiner. Podľa informácií z recepcie je ich v penzióne aktuálne vyše 40.

Bez rezervácie radšej nevyrážajte

Ako zdôrazňuje Ceferová, počet návštevníkov je veľmi vysoký, a to najmä počas sobôt a nediel. Istotou je rezervovať si set vopred na číslach na 045/6742841 alebo 0917 815 259. Od­porúča pritom zarezervovať si sety aspoň týdžeň vopred, a to predovšetkým vtedy, ak sa na Skalku chystáte počas víkendu.

,,Sledujeme situáciu, ako sú sety využívané a aká je návštevnosť. Ferrata je stále obľúbená a lanový most je novinkou, je to populárne a všetci to chcú vyskúšať. My ale predpokladáme, že návštevnosť sa časom ustáli," vysvetľuje Ceferová s tým, že výrazne zvyšovať počet setov mesto v pláne nemá.

,,Ferrata aj most majú určitú kapacitu. Je dobré, keď ten počet setov je obmedzený, aby sa to nevymklo, aby sa tam návštevníci nepretláčali, dlho nečakali a podobne," uzavrela.

Pozrite si video z otváračky lanového mosta na Skalke ↓↓↓

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM