Aktualizované Politika

Fico: Matovičova vláda je sociálne bezcitná ako torzo z tanku na šrotovisku

Vláda Igora Matoviča (OĽANO) rozdáva údery z neschopnosti, zlodejstva, antisociálneho zamerania každý deň.

Ilustračný obrázok k článku Fico: Matovičova vláda je sociálne bezcitná ako torzo z tanku na šrotovisku
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Vláda Igora Matoviča (OĽANO) rozdáva údery z neschopnosti, zlodejstva, antisociálneho zamerania každý deň. K dispozícii má 8,5 miliardy eur navyše, občanom však nepomohla. Tvrdí to predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico.

Sociálne bezcitní

„Sú sociálne bezcitní ako torzo z tanku na šrotovisku. Kradnú na antigénových testoch, 500-tisíc deťom zobrali teplé obedy, znížili minimálnu mzdu, nočné príplatky, nevyplatili dôchodcom 13. dôchodok, zvyšujú dane pre malých podnikateľov. A chladnokrvne, bezcitne oznamujú prepúšťanie v štátnych firmách a mlčky pozerajú na prepúšťanie v súkromnej sfére,“ skonštatoval Fico.

Poukázal na to, že Slovenská pošta má prepustiť 756 ľudí.

„Bezcitnosť“ vlády k ľuďom podľa jeho slov vyvoláva bezcitnosť ľudí k vláde a nerešpektovanie autorít. „Prestaňte s týmito antisociálnymi zverstvami, podporte ľudí, zastavte prepúšťanie. Máte na to všetky páky, peniaze, oprávnenia,“ dodal Fico, ktorému sa zdá, že vláde je už všetko úplne jedno.

Pošta bude prepúšťať

„Slovenská pošta v súčasnosti zamestnáva 12 894 zamestnancov s výkonom práce vo všetkých častiach Slovenska. Spolu s kolegami sme pripravili komplexný transformačný plán vrátane digitalizácie služieb, modernizácie infraštruktúry logistickej siete a zvýšenia kapacity v balíkovom segmente, reorganizácie a zefektívnenia doručovania zásielok a ďalšie opatrenia, ktoré v budúcnosti donesú vyššiu kvalitu služieb našim klientom. Jeho súčasťou je, žiaľ, aj zníženie počtu pracovných miest,“ skonštatoval predseda predstavenstva Slovenskej pošty Martin Ľupták.

Prvým krokom bude úprava organizačnej štruktúry a pracovných miest.

V prvej fáze sa rušenie pracovných miest alebo zmena dohodnutých pracovných podmienok dotkne približne 1500 zamestnancov pošty, zrušených bude 756 nadbytočných pracovných miest.

Vedenie pošty pritom po rozhovoroch s odborármi ustúpilo z pôvodného plánu prepustiť viac ako 900 zamestnancov.

Najväčšia transformácia

Slovenská pošta prejde najväčšou transformáciou v histórii. Ide o nevyhnutný krok na jej záchranu. Skonštatoval to v stredu po rokovaní vlády minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina).

Poštu podľa neho treba pripraviť na digitálnu dobu. Doležal poznamenal, že Slovensku poštu je potrebné vnímať v kontexte rozvoja poštového trhu. „A ten sa za posledné desiatky rokov zásadným spôsobom zmenil, ale Slovenská pošta ako keby trochu zaspala tú dobu,“ podotkol.

Na pošte tak podľa neho treba zásadne digitalizovať procesy a priblížiť sa modelom, ako fungujú v zahraničí, napríklad v Rakúsku alebo Nórsku.

„Dostať na trh viac tzv. pobočiek pošta partner, to znamená, nemusí byť vyslovene pošta v každej, aj tej najmenšej obci, ale môžeme využiť inštitút pošty partner, kedy v obchode alebo na miestom úrade si dokážete vybaviť poštové služby tak ako na pošte,“ načrtol Doležal s tým, že sa tak ušetria významné náklady na prevádzku siete pobočiek.

Vláda chaosu?

Poslanecký klub Smeru-SD sa nezúčastní na stredajšej mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR. Informoval o tom podpredseda parlamentu a Smeru-SD Juraj Blanár. Hovorí o chaose.

Označil za nedôstojné, aby parlament rokoval o balíku ôsmich noviel len 43 minút potom, ako bola zverejnená pozvánka na schôdzu a ako poslanci dostali materiály na rokovanie.

„NR SR sa stáva absolútnou slúžkou vlády Igora Matoviča (OĽANO). Dôkazom bola nielen včerajšia (utorok 12. januára, pozn. TASR) schôdza, ale aj táto schôdza,“ povedal Blanár. Podotkol, že vláda má viacero rekordov, napríklad rokovanie o programovom vyhlásení vlády menej ako 24 hodín po jeho zverejnení.

„Máme tu ďalší rekord, keď je zvolaná NR SR oficiálne pozvánkou na webe NR SR iba 43 minút pred jej samotným konaním,“ podotkol. Toto je podľa neho neprijateľné. Preto sa rozhodli na schôdzi a hlasovaní nezúčastniť.

Blanár upozornil, že balíkom zmien sa má meniť viacero zákonov. Poukázal napríklad na zmeny vo verejnom obstarávaní. Namieta, že poslanci nemali dostatok času sa na návrh zákona pozrieť. Materiál podľa neho pripravili za pochodu a krízu nezvládajú.

Neprehliadnite aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM