Webnoviny - Svet

FICO: Minister financií by mal mať viac právomocí

WEBNOVINY.SK

Robert Fico Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 12. februára (WEBNOVINY) – Minister financií by mal byť v budúcnosti v rámci vlády silnejší. Myslí si to premiér Robert Fico, podľa ktorého by v prípade účasti jeho Smeru-SD v budúcej vláde mal šéf rezortu financií dostať väčšie právomoci. „Ministerstvo financií musí byť inštitúcia, na čele ktorej bude minister, ktorý bude schopný ustrážiť priority štátu. A nielen strážiť, ale bude ich môcť aj garantovať,“ povedal Fico v piatok po kontrolnom dni na rezorte financií.

Podľa premiéra by totiž ministerstvo financií malo byť v budúcom volebnom období inštitúciou, ktorá dokáže zaručiť napĺňanie priorít v rámci sociálneho štátu bok po boku so zodpovedným riadením verejných financií. Aby to bolo možné, minister by mal dostať nové zákonné právomoci. „Konsolidácia verejných financií súčasne s udržovaním sociálnych štandardov je diabolský plán. Minister financií musí byť človek, ktorý preukáže takúto schopnosť,“ povedal Fico.

Ďalšou prioritou rezortu financií v budúcnosti má však byť podľa predsedu vlády aj cenová regulácia a kontrola. „Malý krok sme dopredu urobili, ale bude musieť byť ministerstvo ešte aktívnejšie v tejto oblasti, pretože boj o ceny sa vždy vypláca. Videli sme to pri cenách energií, ktoré sú na Slovensku veľmi stabilné,“ konštatoval.

Kto by v prípade účasti Smeru-SD v novej vláde tieto úlohy z postu ministra mal napĺňať, podľa premiéra ukážu až samotné voľby. Naznačil však, že súčasný minister Ján Počiatek by vo svojom ministrovaní mohol pokračovať. „Minister financií za štyri roky svojho pôsobenia chytil veci správne do rúk a niet pochýb o tom, že ak by takáto možnosť bola do budúcnosti, tak by som takúto dôveru opäť dal do rúk pána ministra Jána Počiatka,“ povedal Fico.

Priority ministerstva financií do budúcnosti prezentoval aj samotný minister Počiatek. Ako uviedol, rezort sa chce zamerať predovšetkým na zásadné zmeny v celkovom riadení verejných financií od zavedenia výdavkových stropov, predĺženia programového rozpočtovania z troch na päť rokov či zvýšenie transparentnosti spravovania verejných financií. Rovnako za prioritu minister označil pokračovanie v informatizácii spoločnosti, konsolidáciu štruktúry ústrednej vlády a možné ďalšie rušenie a zlučovanie ministerstiev, zavedenie centrálneho verejného registra verejného obstarávania či zavŕšenie projektu zjednotenia výberu daní a

Podľa premiéra Roberta Fica pritom ministerstvo financií počas tohto funkčného obdobia naplnilo všetky dôležité ciele. Vyzdvihol najmä prácu rezortu pri zavedení eura a taktiež jeho aktivitu pri konsolidácii verejných financií. „Ministerstvo financií úspešne riadi verejné financie tak, že Slovensko, ako jedna z mála krajín, konsoliduje a znižuje deficit,“ dodal predseda vlády.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM