Webnoviny - Svet

Fico nechápe Belousovovej vyjadrenia o koalícii

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA/Nina Bednáriková BRATISLAVA 11. februára (WEBNOVINY) – Premiér Robert Fico celkom nechápe dnešné stanovisko podpredsedníčky SNS Anny Belousovovej o porušení koaličnej dohody. Tá tvrdila, že tak poslanci Smeru-SD a ĽS-HZDS urobili, keď poslali do druhého čítania návrh Mojmíra Mamojku (Smer-SD) na novelizáciu vysokoškolskej novely. „Je to odborný spor. Je mi ľúto, že do tohto odborného sporu sa vnáša takáto politika. Na Koaličnej rade bolo dohodnuté voľné hlasovanie,“ uviedol dnes Fico po mimoriadnom zasadnutí Európskej rady v Bruseli. Predsedu vlády mrzí toto nedorozumenie. Povedal, že je ten posledný, kto má záujem na nejakých rozporoch politického charakteru s partnermi, s ktorými to štyri roky „veľmi korektne a veľmi solídne“ ťahá. „Je to nedorozumenie a nemá to význam takto ťahať, ako to urobila pani podpredsedníčka Belousovová. Treba si to vysvetliť,“ dodal premiér.

Poslanec Smeru-SD presadzuje, aby v záujme zachovania konkurenčného prostredia a zvyšovania kvality mohli vzdelávať vo vyššom ako prvom stupni aj odborné vysoké školy, mohli by teda udeľovať aj magisterské tituly či doktoráty. Stratil by sa tak zmysel posudzovania a rozdeľovania vysokých škôl do kategórií podľa kvality výučby, čo robí Akreditačná komisia. Mamojka zároveň navrhuje, aby mohli vysokoškolskí profesori garantovať študijné odbory o päť rokov dlhšie, teda nie do veku 65 rokov, ale do 70-tky. Minister školstva Ján Mikolaj pritom zdôrazňuje, že vysoké školy potrebujú získať predovšetkým mladých učiteľov.

Belousovovú hlasovanie koaličných partnerov rozčarovalo, za Mamojkov návrh však paradoxne hlasovalo aj päť členov poslaneckého klubu SNS. Belousová si myslí, že Mamojka ako dekan Fakulty práva Janka Jesenského na Vysokej škole v Sládkovičove sleduje novelou osobné ciele. Mikolaj vysvetlil, že Mamojkov návrh ruší základný kameň vysokoškolskej reformy smerujúci k skvalitneniu vysokého školstva.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM