Politika

Fico o nových opatreniach: Je to paškvil a zlepenec ZÚFALEJ vlády!

Poslanci Národnej rady SR schválili novelu zákonov súvisiacich s treťou vlnou pandémie. Zmenu ihneď skritizoval opozičný SMER.

Ilustračný obrázok k článku Fico o nových opatreniach: Je to paškvil a zlepenec ZÚFALEJ vlády!
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Opozičný Smer-SD namieta prijatú novelu zákonov súvisiacu s treťou vlnou pandémie, ktorú v piatok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Nevylúčil, že sa obráti aj na Ústavný súd (ÚS) SR. Uviedol to predseda strany a expremiér Robert Fico na piatkovej tlačovej konferencii.

Segregačný zákon

„Tento návrh zákona, ktorý bol dnes schválený, je segregačný, obmedzuje základné ľudské práva, zavádza obrovskú nerovnosť,“ povedal Fico. Doplnil, že počkajú na prezidentku Zuzanu Čaputovú, ako sa k zmene legislatívy postaví. Podľa Fica je prezidentka na strane vládnej koalície a „podpíše aj tento paškvil“ a neostane im neostane nič iné, ako sa obrátiť na Ústavný súd.

K schválenej novele má Fico viacero výhrad. Označil ju za zlepenec niekoľkých zákonov, ktoré sa podľa jeho slov prijali v skrátenom legislatívnom konaní bez akéhokoľvek sociálneho dialógu. „Výsledkom je, že je tu obrovský hnev zamestnancov, zamestnávateľov a všetkých,“ podotkol a upozornil na možný nárast agresivity v spoločnosti.

Zúfalá vláda

Podľa Fica nie je v novele zákonov nič, čo by ľuďom pomohlo „Je prejavom zúfalstva vlády, ktorá nevie, čo má robiť,“ povedal predseda SMER-u. Podľa neho je vládna koalícia “v kŕči a agresivite“.

Tvrdí tiež, že pri novelizácii došlo aj k porušeniu rokovacieho poriadku. Argumentuje tým, že k návrhu neboli predložené vyhlášky, ktoré by sa na jeho základe mali neskôr vyhlásiť. Rokovací poriadok podľa jeho slov jasne hovorí, že v takýchto prípadoch musia byť plénu predložené aj návrhy vykonávacích predpisov.

Čo sa má zmeniť?

Novelizácia prijatá parlamentom okrem iného hovorí o možnosti, že zamestnanec bude mať povinnosť pri vstupe do práce preukázať sa očkovaním proti ochoreniu COVID-19, potvrdením o prekonaní ochorenia alebo negatívnym výsledkom testu. Vyžadovať sa to bude môcť aj v prevádzkach. Osobu, ktorá odmietne preukázať svoju totožnosť, nebudú musieť vpustiť do prevádzok či na hromadné podujatie.

Upraví sa aj pandemická PN a oblasť pokút v prípadoch, ak niekto urazí zdravotníkov, sfalšuje COVID pass alebo ohrozí poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Legislatívna zmena upravuje aj pokuty v prípade, ak niekto urazí zdravotníkov, sfalšuje COVID pass alebo ohrozí poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Po novom bude možné udeliť sankciu za takéto konanie až do výšky 1 000 eur. Za priestupky možno v blokovom alebo rozkaznom konaní pokutovať do 500 eur. Za priestupky spáchané počas mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu bude pokuta do 1 500 eur, v blokovom konaní do 700 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM