Webnoviny - Svet

Fico podľa IPI poškodzuje povesť slobody tlače

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA

BRATISLAVA 11. februára (WEBNOVINY) – Premiér Robert Fico otvorene vyjadruje svoj odpor ku kritike médií, čím poškodzuje povesť slobody tlače na Slovensku, informoval vo svojej výročnej správe o slobode tlače vo svete Medzinárodný tlačový inštitút (IPI). V dokumente sa však spomínajú aj prípady „zveličených“ žalôb vysokopostavených osobností za urážku na cti na médiá.

Ako píše IPI, premiér Fico je „jedným z politických lídrov, ktorí prejavujú sklony k otvorenému ventilovaniu svojho odporu ku kritike médií“. Takýmto správaním „poškvrňuje dobré meno slobody tlače na Slovensku“, píše sa v dokumente.

Podľa IPI je možno ešte znepokojujúcejším zvyšujúci sa počet prípadov, keď osobnosti verejného života zažalovali médiá za urážku na cti aj v prípadoch, ktoré boli „zveličené“, čím získali vysoké odškodné.

Po zhromaždení potrebných údajov IPI vydal správu, v ktorej odhalil rozsah problému urážok na cti na Slovensku. Správa uvádza prípad slovenského sudcu, ktorý v roku 2008 „po veľmi kontroverznom rozhodnutí súdu“ od súkromnej rozhlasovej stanice vysúdil odškodné vo výške viac ako 30-tisíc eur, zažaloval v súvislosti s tým istým prípadom ďalších najmenej 10 médií, od ktorých požadoval spolu viac ako 4 milióny eur. „Vo všetkých prípadoch sudca zažaloval médiá v súvislosti nimi (médiami) vydanými alebo odvysielanými komentármi, založenými na informáciách získaných z ministerstva,“ dodáva na vysvetlenie IPI.

Výročná správa IPI o slobode tlače skúma stav médií na celom svete, zaznamenáva porušovanie slobody tlače a vývoj v oblasti médií. Správa je rozdelená podľa konkrétnych regiónov, pričom v každej sa píše o najvýznamnejších udalostiach, ktoré sa za rok v danej oblasti udiali.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM