Webnoviny - Svet

FICO: Vnútro nemalo lepšieho ministra

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 18. februára (WEBNOVINY) – Premiér Robert Fico si myslí, že ministerstvo vnútra doteraz nemalo takého ministra, ako je Robert Kaliňák. „Taká miera osobnej angažovanosti ministra vo veciach!“, prízvukoval Fico na tlačovej besede po kontrolnom dni na Ministerstve vnútra SR. Podľa neho novinári z niektorých denníkov často posúvajú udalosti, ktoré aj v iných krajinách riešia policajti zákrokmi pre ich nelegitímnosť, do polohy „čohosi“, čo je legitímne, demokratické a pekné. Ako príklad uviedol štrajk nespokojných autodopravcov, ktorých podľa premiéra novinári podporovali. „Ja odmietam takýto posun demokracie do polohy anarchie, a preto aj odmietam akékoľvek úvahy o tom, že by mal minister odísť preto, že polícia niekde postupovala v súlade so zákonom,“ vyhlásil Fico a dodal, že „to ja mám ministra teraz odvolať preto, že kamionistovi, ktorý sa postavil do križovatky odobral policajt preukaz, lebo vám sa to nepáči?“

Fico pripustil, že aj jeho vláda robí chyby, ale pýta sa, kto ich nerobí. Pre kauzy, ktoré bol v tomto volebnom období spájané s políciou, resp. ministerstvom vnútra, však podľa neho nie je dôvod na odvolanie ministra. „Snáď nechcete za to, že jeden policajt sa pomýli pri tréningu psa, mám odvolať ministra vnútra? Snáď nechcete za to, že policajti zasiahnu proti nejakému demonštrantovi spôsobom, ktorý je v iných demokratických západných krajinách typický a dokonca veľmi mierny, a my teraz hneď máme riešiť problém. Dunajská Streda – to snáď žartujete, v Dunajskej Strede na tom futbalovom štadióne. To vy si myslíte, že my sa budeme pozerať na to, ako niekto rozbíja tento štát, že sa budeme pozerať na to, ako niekto provokuje? Za každú cenu chce vyrobiť obrovský problém, ktorý tu raz môže byť vo vzťahoch?“ opýtal sa Fico a dodal, že pokiaľ by polícia nezasahovala, tak na čo by nám bola demokracia a právny štát. Na margo kauzy Hedvigy Malinovej Fico poznamenal, že v súčasnosti sa treba pýtať prokuratúry, ktorá má vyšetrovanie v rukách.

Minister vnútra Robert Kaliňák zas argumentoval tým, že Generálna prokuratúra označila postup policajtov, napríklad pri futbale v Dunajskej Strede, za zákonný. Podľa Kaliňáka si treba uvedomiť, že polícia je vo vyšetrovaní „asistenčným orgánom orgánov činných v trestnom konaní, prokuratúry a súdov“. „My nedávame návrh na domové prehliadky, my nedávame ďalšie iné príkazy ako sú dané,“ uviedol Kaliňák.

Za posledné štyri roky došlo podľa Fica k významnej stabilizácii Policajného zboru ako aj Hasičského a záchranného zboru. „Dnes sa zamestnanie policajta alebo hasiča zatraktívnilo," uviedol Fico a poukázal na novú mzdovú štruktúru a stabilizáciu sociálneho zabezpečenia. Rezort dosiahol významnú obnovu techniky na úrovni viac ako 30 percent, pričom u hasičov je to až 70 percent techniky. Okrem toho na vnútre zrekonštruovali 44 objektov. Fico upozornil aj na pokles kriminality a zvýšenie objasnenosti trestnej činnosti či pokles nehodovosti na cestách, pri ktorej zahynulo menej ľudí. „Verím, že sprísnená kontrola, zvýšený počet policajtov na tomto úseku a nový zákon prispejú k tomu, aby v budúcnosti ich bolo čo najmenej," povedal Fico. Rovnako pochvalne sa vyjadril na adresu príprav vstupu Slovenska do schengenského priestoru.

Po voľbách sa bude musieť nové vedenie ministerstva vnútra podľa Fica zamerať na dve oblasti. Prvou je požiadavka posilnenia miestnej štátnej správy cez obvodné úrady, ktoré preberú úlohy všetkých rušených úradov všeobecnej a špeciálnej štátnej správy. Okrem toho bude ministerstvo riešiť vzťah štátu a samospráv. Ďalšou úlohou bude podľa Fica zvýšenie prevencie, napríklad v oblasti ochrany ľudí pred krádežami alebo požiarmi. Na túto prevenciu by podľa premiéra mohli v budúcnosti prispieť aj komerčné poisťovne.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM