ELA Politika

Fico žiada ODCHOD predsedu Ústavného súdu: Opozícia hovorí o pomste a že je DIKTÁTOR

Predseda Ústavného súdu (ÚS) SR Ivan Fiačan by mal vyvodiť zodpovednosť a odstúpiť z funkcie.

Ilustračný obrázok k článku Fico žiada ODCHOD predsedu Ústavného súdu: Opozícia hovorí o pomste a že je DIKTÁTOR
Zdroj: TASR/František Iván

Na utorkovej tlačovej konferencii to vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD) v reakcii na rozhodnutie ÚS o pozastavení účinnosti časti novely trestných kódexov.

Chce odchod Fiačana

Niekto podľa premiéra musí niesť zodpovednosť za medializáciu rozhodnutia súdu predtým, ako bolo doručené dotknutým stranám. Nevylúčil ani novelizáciu zákona o Ústavnom súde v oblasti lehôt na rozhodnutie o merite veci.

„Medzi doručením rozhodnutia o pozastavení účinnosti a samotným rozhodnutím bolo niekoľko hodín,“ skonštatoval premiér s tým, že preukázateľne tak niekto z ÚS poskytol informácie médiám „znepriateleným voči vláde“.

Nič podobné sa podľa Fica histórii rozhodovania ÚS nestalo. Preto poznamenal, že ak by mal kompetencie odvolať predsedu ÚS, urobil by to. Nepredpokladá, že tak urobí súčasná prezidentka Zuzana Čaputová, nový prezident by však podľa neho mal.

Predseda vlády tiež žiada vysvetlenie, prečo sa ÚS rozhodol prelomiť zaužívanú rozhodovaciu prax a rozhodol o pozastavení účinnosti ešte pred zverejnením legislatívy. Pýta sa, aký to bol politický tlak, ktorý ÚS nútil k takémuto rýchlemu konaniu.

Ficova pomsta

Predseda vlády a Smeru-SD Robert Fico pohŕda Ústavným súdom, čo robia len diktátori, ktorí nemajú čo hľadať v demokratickej spoločnosti. Líder opozičného hnutia Slovensko Igor Matovič to vyhlásil v reakcii na Ficove vyjadrenia na adresu ÚS SR a jeho predsedu Ivana Fiačana.

„Napriek tomu, že Robert Fico tvrdí, že rešpektuje rozhodnutia Ústavného súdu, jeho ďalšie vyjadrenia hovoria o opaku,“ zdôraznil Matovič.

„Vyhráža sa predsedovi Ústavného súdu, čo je v demokratickej spoločnosti neprijateľné,“ povedal poslanec parlamentu Gábor Grendel (hnutie Slovensko). Hovorí o nervozite predsedu vlády.

Predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka považuje za nehorázne, aby sa premiér vyhrážal ÚS SR. V demokratickej spoločnosti to považuje za neprijateľné. Ako poznamenal na utorkovej tlačovej konferencii, ústavný súd je poslednou poistkou a garanciou našej ústavnosti a právneho štátu.

Útoky na ÚS

„Teraz Fico, keď nedostal, čo chcel, tak kope okolo seba a úplne neprijateľným spôsobom sa vyhráža predsedovi ústavného súdu,“ povedal Šimečka s tým, že to si nedovolil ani expremiér Vladimír Mečiar. Podľa neho je jasné, že vládna väčšina sa znovu pokúsi o novelizáciu Trestného zákona. Dodal, že PS ako súčasť opozície urobí všetko pre to, aby im to druhýkrát nevyšlo.

„Útoky na ÚS zo strany Roberta Fica považujeme za neprijateľné a absurdné, keďže 11 z 12 sudcov bolo zvolených práve za vlády Smeru-SD. Fico pol roka po voľbách nerieši nič iné, iba deštrukciu právneho štátu a sám seba,“ vyhlásil predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling. Podotkol, že Fiačan sa stal predsedom ÚS ešte za predchádzajúcej vlády Smeru-SD.

„Tlačová beseda, na ktorej premiér krajiny dlhé minúty nadával na predsedu ÚS len preto, že nekoná podľa jeho ľubovôle, bola skutočne za čiarou,“ uzavrel Gröhling.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM