Webnoviny - Svet

FIFA formálne potvrdila Blattera vo funkcii

WEBNOVINY.SK

Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp BlatterFoto: SITA/AP ZÜRICH 1. júna (WEBNOVINY) – Prezidentom Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) zostal aj po stredajšom kongrese vrcholnej inštancie najpopulárnejšieho športu Sepp Blatter, Švajčiar nemal protikandidáta a voľba teda mala iba formálny charakter. V sobotu v noci náhle odstúpil jeho jediný rival v boji o tento post Katarčan Mohamed bin Hammam.

Sedemdesiatpäťročný funkcionár, vzdelaním ekonóm, prisľúbil rozsiahle reformy vrátane zmeny politiky prideľovania majstrovstiev sveta. Podľa Blattera by bolo dobré, ak by sa dejiská svetového šampionátu vyberali podobne, ako Medzinárodný olympijský výbor (MOV) udeľuje právo zorganizovať olympijské hry. Taktiež by mala vzniknúť špeciálna komisia, ktorá bude dohliadať na prácu FIFA. Blatter nenechal nič na náhodu a ešte v apríli poslal všetkým 208 členským federáciám list, v ktorom ich vyzval, aby pri voľbe prvého muža vrcholného futbalového orgánu 1. júna odmietli revolúciu a dali prednosť stabilite, ktorú im zaručí jeho opätovné zvolenie. Šéf FIFA orodoval za „stabilitu, kontinuitu a spoľahlivosť“ v čase celosvetových politických a ekonomických turbulencií. Blatter chce medzi členské krajiny FIFA rozdeliť 1 miliardu amerických dolárov na rozvojové projekty a vyriešiť problémy „korupcie, podvodov a dopingu“.

Protikandidáta nemal Blatter ani pri ostatnej voľbe šéfa FIFA, aktuálnu kampaň ale poznačili podozrenia z korupcie a rozsiahlej konšpirácie. Nekalé praktiky sa mali údajne použiť pri voľbe dejísk svetových šampionátov v rokoch 2018 a 2022, podplácaním si mal podporu zabezpečovať aj Blatterov reformne naladený vyzývateľ Bin Hammam. Deprimovaný Katarčan napokon svoj boj vzdal pred finále.

„Rozhodol som sa kandidovať na post prezidenta FIFA s cieľom zmeniť fungovanie organizácie. Okolnosti, ktoré sa udiali v ostatných týždňoch, ma ale veľmi zranili a znechutili. Dotkli sa ma po profesionálnej i osobnej stránke,“ uviedol 61-ročný Bin Hammam, ktorý je prezidentom Ázijskej futbalovej konfederácie, a pokračoval: „Je pre mňa veľmi smutné, že moje trvanie na reformných princípoch malo obrovskú cenu, a síce reputáciu FIFA. Nebol to môj zámer a je to neakceptovateľné. Z týchto dôvodov sťahujem svoju kandidatúru na post prezidenta federácie.“ Bin Hammama napokon ani nepustili na stredajší kongres.

Blatter je predsedom najväčšej futbalovej organizácie od júna 1998, keď vo funkcii vystriedal Joaa Havelangea, ktorý tento post zastával od roku 1974. Švajčiara, ktorý je 8. prezidentom FIFA, potvrdili vo funkcii aj kongresy v Soule (2002), Dauhe (2003) a Sydney (2007). Rodák z mesta Visp sa nechal počuť, že štvrté funkčné obdobie bude jeho posledným a od roku 2015 by teda futbalový svet mal mať nového lídra. „Mám motiváciu, skúsenosti, nápady aj energiu nevyhnutnú pre dokončenie mojej misie,“ uviedol Blatter, samozvaný „kapitán schopný riešiť problémy“, ktorý sa opätovne označil za pilier stability v neistom období: „Myslel som si, že žijeme vo svete, ktorý je férový, plný rešpektu a disciplíny. Žiaľ, musím povedať, že som sa mýlil. Naša povestná pyramída FIFA sa otriasa už v základoch a je v nebezpečenstve.“

Vizitka prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Seppa Blattera, ktorého stredajší kongres organizácie formálne potvrdil vo funkcii:

Joseph Sepp Blatter

dátum a miesto narodenia: 10. marca 1936, Visp, kantón Valais (Švaj.) materinský jazyk: nemčina ďalšie jazyky: francúzština, angličtina, španielčina, taliančina rezidencia: Zürich (Švaj.) rodinný stav: rozvedený, jedno dieťa – Corinne vzdelanie: Titul z ekonómie na univerzite v Lausanne aktuálna funkcia: prezident FIFA (od roku 1998)

predchádzajúce funkcie vo FIFA: technický riaditeľ (1975 – 1981), generálny sekretár (1981 – 1998)

ďalšia kariéra: bývalý amatérsky futbalista (1948 – 1971), bývalý člen vedenia futbalového klubu FC Xamax Neuchatel (1970 – 1975), člen Klubu Panathlon (spoločnosť športových novinárov), člen Švajčiarskej asociácie športových žurnalistov (od roku 1956), člen Medzinárodného olympijského výboru (od roku 1999)

Zaujímavosti:

  • Blatter je ôsmym prezidentom FIFA, spolu so Stanleym Rousom mu s 13 rokmi vo funkcii patrí tretia priečka v dlhovekosti
  • Švajčiarovým krédom je výrok: „Futbal pre všetkých, všetko pre futbal“
  • Pôjde o štvrté Blatterovo funkčné obdobie, ktoré by ale malo byť jeho posledným
  • Po sobotňajšom odstúpení Katarčana Mohameda bin Hammama nemal Sepp Blatter protikandidáta
  • Zmeny v pravidlách počas Blatterovho funkčného obdobia: v play-off zápasoch na medzinárodných turnajoch nahradil tzv. zlatý gól automaticky znamenajúci víťazstvo tzv. strieborný (od ME 2004), ktorý sám o sebe ešte neimplikuje úspech daného tímu; od roku 2002 nemá majster sveta vopred garantovanú účasť na ďalšom šampionáte; národné asociácie musia s okamžitým efektom potrestať vylúčených hráčov, rozhodnutie arbitra je vnímané ako finálne; od roku 2004 musia hráči počítať s kartovým trestom za vyzlečenie si dresu počas hry; v roku 2007 sa stanovil maximálny limit v súvislosti s nadmorskou výškou pre medzištátne zápasy, najprv bola hraničnou výška 2500 metrov nad morom, neskôr sa s ohľadom na reprezentáciu Bolívie upravila na 3000 metrov.
  • Hlavné body Blatterovej kandidatúry: Švajčiar prisľúbil rozsiahle reformy vrátane zmeny politiky prideľovania majstrovstiev sveta. Podľa Blattera by bolo dobré, ak by sa dejiská svetového šampionátu vyberali podobne, ako Medzinárodný olympijský výbor (MOV) udeľuje právo zorganizovať olympijské hry. Taktiež by mala vzniknúť špeciálna komisia, ktorá bude dohliadať na prácu FIFA.
  • Blatter nenechal nič na náhodu a ešte v apríli poslal všetkým 208 členským federáciám list, v ktorom ich vyzval, aby pri voľbe prvého muža vrcholného futbalového orgánu 1. júna odmietli revolúciu a dali prednosť stabilite, ktorú im zaručí jeho opätovné zvolenie. Šéf FIFA orodoval za „stabilitu, kontinuitu a spoľahlivosť“ v čase celosvetových politických a ekonomických turbulencií. Blatter chce medzi členské krajiny FIFA rozdeliť 1 miliardu amerických dolárov na rozvojové projekty a vyriešiť problémy „korupcie, podvodov a dopingu“.
  • Až päť z predošlých siedmych šéfov FIFA skonalo počas výkonu funkcie

Prehľad prezidentov Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) a dĺžky ich mandátu: Robert Guérin (Fr.) 1904 – 1906 Daniel Burley Woolfall (Angl.) 1906 – 1918 Jules Rimet (Fr.) 1921 – 1954 Rodolphe Seeldrayers (Belg.) 1954 – 1955 Arthur Drewry (Angl.) 1955 – 1961 Stanley Rous (Angl.) 1961 – 1974 Joao Havelange (Braz.) 1974 – 1998 Sepp Blatter (Švajč.) 1998 – súčasnosť.

Šéf Ázijskej futbalovej federácie nemôže na kongres FIFA

Prezidentovi Ázijskej futbalovej federácie Mohamedovi bin Hammamovi neumožnili prístup na rokovanie stredajšieho kongresu FIFA. Bin Hammam to uvádza vo svojom stanovisku.

Šesťdesiatdva­ročnému Katarčanovi, ktorý bol ešte do soboty jediným protikandidátom súčasného prezidenta FIFA Seppa Blattera, pozastavila etická komisia FIFA činnosť do ukončenia vyšetrovania korupčných podozrení.

„Som veľmi sklamaný a smutný z toho, čo sa prihodilo v posledných dňoch. Nikdy neprijmem, aby moje meno a moja povesť utrpeli ujmu. Budem bojovať za svoje práva,“ konštatuje sa v Bin Hammamovom stanovisku.

Voľby prezidenta FIFA sa napokon uskutočnia podľa plánu

Delegáti 61. kongresu Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) v stredu odmietli návrh Angličanov na odloženie voľby prezidenta. Hlasovanie o osobe šéfa organizácie sa teda uskutoční podľa pôvodného plánu v stredu. Ako je známe, jediným kandidátom na spomenutú funkciu je Sepp Blatter, ktorý stojí na čele FIFA od roku 1998.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM