Webnoviny - Svet

Figeľ odvolal generálneho riaditeľa NDS Alana Sitára

WEBNOVINY.SK

Zľava: Bývalý generálny riaditeľ NDS Alán Sitár a minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Figeľ.Ilustračné foto SITA/Viktor ZamborskýBRATISLAVA 12. mája (WEBNOVINY) – Minister dopravy Ján Figeľ (KDH) vo štvrtok odvolal z funkcie generálneho riaditeľa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Alana Sitára. Ako na štvrtkovej tlačovej besede uviedol minister, dôvodom sú otázne zákazky, ktoré si objednala NDS ešte pred sprísnením pravidiel verejného obstarávania. Ako uviedol Figeľ, má vážne výhrady k účelnosti a výhodnosti týchto zákaziek a so Sitárom majú na to rozdielne názory.

Ako minister dodal, Sitára odvoláva k štvrtku. Vedením NDS poverí člena predstavenstva, ktorý bude viesť spoločnosť až do ukončenia výberového konania.

Sitár vo štvrtok avizoval zrušenie viacerých zákaziek na služby v oblasti vzdelávania, koučingu, mediálneho poradenstva a poradenstva pre plánované zlúčenie NDS a Slovenskej správy ciest. Stalo sa tak na základe pokynu ministra dopravy, aby diaľničiari zrušili tendre a objednávky, s výnimkou výstavby diaľnic, vyhlásené a podpísané do platnosti novely zákona o verejnom obstarávaní 1. apríla. Minister dopravy ich totiž nepovažuje za etické. Figeľ žiadal ďalšie vysvetlenia, ale považoval za nevyhnutné okamžité zastavenie plnenia sporných objednávok. Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) označila v stredu za neospravedlniteľné infromácie o plytvaní s financiami v NDS, na ktoré upozornil začiatkom týždňa anonymný list jej zamestnancov. Nakladanie s peniazmi v spoločnosti má podľa premiérky preveriť kontrola Úradu vlády.

NDS podľa jej doterajšieho stanoviska považuje obvinenia na svoju adresu za neopodstatnené a skreslené a trvá na správnosti rozhodnutí o zadaní zákaziek. Vzdelávanie a koučing zamestnancov sú podľa Sitára nevyhnutné pre dosiahnutie plánovaných cieľov spoločnosti. Zákazky mali nízku hodnotu do 30 tis. eur, ktoré môžu byť zadané priamo bez súťaže. Pred ich zadaním robila NDS prieskum, hoci nemusela, a na základe neho vybrala dodávateľov. NDS si napríklad objednala školenie manažérov v luxusnom 5-hviezdičkovom hoteli mimo Bratislavy, po zverejnení kauzy ho však zrušila. Zdôvodnila to zrušením tendra na výstavbu druhej etapy diaľnice D1 Jánovce – Jablonov.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM