Kultúra

Film Ostrým nožom inšpirovala vražda, ktorá sa stala v Bratislave

Nový slovenský film, ktorý sa do kín dostane vo februári, je inšpirovaný doposiaľ nevyriešeným prípadom vraždy študenta Daniela Tupého.

Zdroj: YouTube.com

Do kín onedlho príde nový slovenský film inšpirovaný vraždou študenta Daniela Tupého, ktorá sa stala pred 13 rokmi na Tyršovom nábreží v Bratislave.

Silný nepriateľ

Film je príbehom otca, ktorý sa ani po dlhých rokoch po vražde svojho syna nedokáže dovolať pravdy. Hlavnou postavou snímky je Ľudovít, ktorému zavraždili neonacisti jediného syna. Kvôli nefunkčnému súdnemu systému sú však tí istí páchatelia prepustení na slobodu a Ľudo sa všetkými silami snaží dosiahnuť ich opätovné zadržanie.

Otec zavraždeného bojuje s apatickou políciou, oportunistickou sudkyňou, ale aj s faktom, že svojho syna dostatočne nepoznal a nebol mu oporou. Čím viac sa sám viní za jeho smrť, tým viac sa rozpadá jeho vzťah s manželkou Zuzanou a dcérou Janou. A tým úpornejšie sa snaží sám zasahovať do vyšetrovania.

Keď sa však dozvie, že za synovou smrťou nestál náhodný útok extrémistov, ale organizovaná zločinecká skupina, uvedomuje si, že stojí proti nepriateľovi nad svoje sily. Pokúsi sa zachrániť aspoň to, čo mu ešte ostalo – vlastnú rodinu.

Minulosť či súčasnosť?

Režisér Teodor Kuhn dal svojmu filmu podtitul Každá generácia má svoju obeť! Kuhn priznáva, že aj keď mienil natočiť film o minulosti, snímka hovorí skôr o súčasnosti. „Udalosti posledných mesiacov, vražda novinára a jeho snúbenice, ukázali, že tento vzorec sa na Slovensku opakuje aj dnes a odkaz nášho filmu je nepríjemne aktuálny,“ povedal režisér.

Filmového otca Ľuda stvárnil herec Roman Luknár, matku zavraždeného chlapca hrá Ela Lehotská, v úlohe ich syna uvidíte Davida Hartla. V ďalších postavách sa predstavia aj Miroslav Krobot, Marián Mitaš, Táňa Radeva, Jana Oľhová či raperi Moloch Vlavo a Momo.

Ostrým nožom si môžete v slovenských kinách pozrieť od 21. februára 2019. Distribútorom snímky je spoločnosť Continental film.

Zdroj: Continental Film

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM