Anton Hrachovský Hokej

Finále 1. ligy vyvrcholí v Bardejove, nepomohol ani Novákov hetrik

Ani hetrik Lukáša Nováka vo štvrtom finálovom zápase nestačil na oslavy titulu v 1. hokejovej lige. Nové Zámky pritom viedli v polovici stretnutia už o tri góly. Čo sa stalo?

Ilustračný obrázok k článku Finále 1. ligy vyvrcholí v Bardejove, nepomohol ani Novákov hetrik
Zdroj: TASR

Novozámčania nastupovali do 4. finálového stretnutia s vedomým, že môžu celú sériu ukončiť a umožniť tak domácim fanúšikom historické oslavy z titulu na domácom ľade. Spočiatku to tak aj vyzeralo, no hráči Bardejova mali úplne odlišnú predstavu.

Domáci úvod ako z partesu

Pred stretnutím odznela slovenská štátna hymna v podaní primátora Nových Zámkov Otokara Kleina, ktorý vhodil i úvodné buly. Prvé dve minúty veľa vzruchu nepriniesli, keďže oba celky, uvedomujúc si dôležitosť zápasu, pozorne bránili.

Ako prví pohrozili hostia, keď v 3. minúte pálil priamo z buly Šimčák, Chovan bol však na mieste. Vzápätí prišlo Polačkovo nahodenie od modrej, Chovan opäť zasiahol. O minútu neskôr sa na druhej strane prezentoval tvrdou strelou Novák, no Sabol mal odkrytý výhľad a so strelou si poradil.

Následne predviedli hosťujúci Linet s Vaškom rýchly prechod do útoku ale druhý menovaný v dobrej pozícii minul. Bardejovčania v prvej časti úvodnej tretiny nepríjemne hrýzli, čoho dôkazom bola šanca Lineta, ktorého hokejku v poslednej chvíli zablokovala domáca obrana.

V 7. minúte si diváci prvý raz zakričali „gól“, keď Tábi dobre vybojoval puk, jeho strela bola ešte zblokovaná, no po zisku puku v rohu klziska našiel Török pred bránou Zlochu, ktorý pohotovo švihom otvoril skóre zápasu. Od tejto chvíle boli Nové Zámky v prvej tretine jednoznačne lepším tímom.

O necelé dve minúty sa po pravom krídle predral do útoku Hudec, spoza brány prihral Novákovi a ten rutinérsky zakončil – 2:0 pre Nové Zámky. Pár okamihov po druhom góle putoval na trestnú lavicu za hákovanie Frolík a domáci si opäť mohli pripomenúť, aké je to hrať v oslabení.

Hráči Nových Zámkov sa ubránili a následne mohli svoje vedenie ešte zveľadiť. Frolíkov pokus z uhla však v 12. minúte zastavila žrď. O dve minúty neskôr sa do útočnej tretiny preštrikoval Hudec, pri zakončení bekhendom mu ale ušiel puk. V 16. minúte ukoristil v útočnom pásme puk Török, spomedzi kruhov však mieril nad Sabolovu bránu. Do konca prvej tretiny sa skóre už nemenilo, napriek pokusom domácich Hrudíka s Korytkom resp. hosťujúcich Jokeľa s Kalináčom.

Obrat, aký sa často nevidí

Druhú tretinu odštartovali domáci presilovou hrou, keď na lavicu hanby zasadol Baláž. Sabola otestovali Frolík a dvakrát Kousalík, no gólman Bardejovčanov si svoje miesto zastal. Najväčšia príležitosť prišla až v závere presilovky, keď peknou prihrávkou vyzval Havlíka Novák, v poslednej chvíli však zasiahol obranným zákrokom Bednár.

Podobne ako v predchádzajúcom zápase sa dobre prezentoval domáci útočník Tábi, tentokrát bol však jeho pokus zblokovaný. O to viac zaskočila dráha puku Sabola, ktorý s námahou betónom vyrazil. Následne sa po zlej rozohrávke hostí dostal k puku Podstavek, no jeho šancu brankár Sabol ustriehol.

Zámčania hrali v týchto chvíľach s chuťou a boli opäť lepším tímom, z čoho vyplynula i šanca Reichela, ktorý však nedočiahol na Hudecovu prihrávku. Výsledkom aktivity domácich bola ďalšia presilovka po Gmitterovom sekaní. Počas nej sa hráči Nových Zámkov usadili v pásme súpera, strelecky sa činil najmä Chovan od modrej čiary.

Druhú z jeho striel Sabol iba vyrazil, k puku sa dostal Havlík, ktorý ho posunul Novákovi a ten do odkrytej brány zvýšil už na 3:0 pre zeleno-bielych. Následne sa hra niekoľko minút prelievala zo strany na stranu, bez výraznejších šancí. Až v 32. minúte sa hostia na dlhšie nasťahovali do obrannej zóny Nových Zámkov, výsledkom boli tri pokusy Mikoláška, všetky však boli z uhla a Chovan si s nimi poradil. O minútu neskôr si musel za sekanie oddýchnuť Loydl a domáci mohli pridať štvrtý gól, puk však iba poskakoval po hornej konštrukcii Sabolovej brány.

V 34. minúte prišiel zlom v zápase. Domáci inkasovali dvojminútový trest za príliš veľa hráčov na ľade a po pár sekundách sa v hre 4 proti 4 presadil Baláž, ktorý po Bednárovom nahodení od modrej dorazil puk za Chovanov chrbát.

Bardejovčania ožili a v 36. minúte to bolo už len o gól. V presilovke sa usadili v obrannom pásme Nových Zámkov a po druhý raz v zápase sa presadil zoči voči Chovanovi Baláž. O necelých 60 sekúnd sa hostia radovali znova, po vyhratom buly nahodili puk na bránu, dostal sa k nemu Jokeľ a bolo vyrovnané 3:3. V závere tretiny mohol gólovo odpovedať po Podstavkovej prihrávke Chovan, no Sabol bol na svojom mieste.

V tejto chvíli prišiel ďalší zo zlomových momentov zápasu, keď sa do seba pustili Chovan s Pichnarčíkom, čoho výsledkom boli osobné tresty pre oboch kohútov. Tento fakt výrazne oslabil domácich, keďže Chovanov výkon gradoval a patril už tradične medzi najlepších hráčov na ľade. Dve minúty pred koncom druhej časti hry Bardejovčania dokonali veľký obrat, keď si Solomončak obkorčuľoval bránu a prihrávkou našiel Cútta, ktorý pohotovo zakončil – 3:4. Štyri minúty a 23 sekúnd tak Bardejovčanom stačili na úplný obrat skóre.

Márna snaha vrátiť sa späť na koňa

Novozámčania sa s týmto priebehom odmietali zmieriť a hneď v úvode poslednej časti vyrovnali Novákom, ktorý tečom Reichelovej strely dokonal svoj hetrik – 4:4. Na druhej strane skúšal šťastie Bardejovčan Ščurko, Chovan si však jeho pokus postrážil. Vzápätí sa zastreľoval Cútt, no v dobrej pozícii mieril iba vedľa Chovanovej žrde.

Oba tímy pokračovali vo vysokom tempe, hra sa prelievala zo strany na stranu.

V 44. minúte udreli znova východniari, keď sa po ľavej strane natlačil pred Chovana „ovečkinovským“ spôsobom Cútt a poslal hostí opäť do vedenia. Následne dostali Zámčania výhodu presilovky za Loydlov krošček. Počas výhody o jedného hráča mali šancu Podstavek s Frolíkom, no druhý menovaný zakončil strelou spomedzi kruhov len do Sabola. V 51. minúte unikla domácim obrancom dvojica Baláž – Gmitter, no gól z toho nebol. O dve minúty neskôr sa vyrútili do prečíslenia domáci Opálek s Törökom, no prvý menovaný volil namiesto prihrávky strelu príklepom, avšak minul.

O pár sekúnd skúšal šťastie príklepom od modrej Ďurčo, Sabol jeho strelu kryl. Päť minút pred koncom stretnutia si hostia vyžiadali oddychový čas, po ktorom sa prezentovali dvoma nádejnými strelami Cútt so Ščurkom, obaja však v dobrej pozícii mierili mimo Chovanovej svätine.

Na opačnej strane sa pokúšal Zlocha, ktorý sa predral z obrannej tretiny až pred Sabola, jeho strelu ale gólman pokryl. Následne sa dostal Zlocha v rohu klziska do potýčky s Valjentom. V závere stretnutia si hostia už postrážili vedenie, i napriek novozámockej power play 35 sekúnd pred koncom. Naopak, trpkú prehru domácich zavŕšil gólom do prázdnej brány v poslednej sekunde Gmitter.

Výsledok štvrtého finálového zápasu:
HC Nové Zámky – HC 46 Bardejov 4:6 (2:0, 1:4, 1:2)
Góly: 7. J. Zlocha (T. Török, Tábi), 9. L. Novák (M. Hudec, M. Chovan), 28. L. Novák (Havlík, Reichel), 41. L. Novák (Reichel, Kousalík) – 35. Baláž (Bednár, Gmitter), 36. Baláž (Gmitter, Bednár), 37. Jokeľ (Solomončak, Cútt), 39. Cútt (Solomončak, Jokeľ), 44. Cútt (Valentín, Bednár), 60. Gmitter (Baláž). Rozhodovali: Goga, Jonák – Navrátek, Synek, vylúčení: 6:7 na 2 min, navyše Pichnarčík (Bardejov) 10 min. osob. trest za údery, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 2560 divákov, strely na bránu: 42:30, stav série: 2:2

Zostavy:
Nové Zámky: J. Chovan – Ďurčo, M. Chovan, Kousalík, Reichel, Baron, Opalek, Hrudík – Frolík, Korytko, Podstavek – L. Novák, M. Hudec, Havlík – Tábi, J. Zlocha, T. Török – Sucharda, Dubec, Komínek
Bardejov: Sabol – Loydl, Valjent, Valentín, Bednár, V. Polaček, Pichnarčík, Všetečka, Ihnaťo – Gmitter, Kalináč, Baláž – Fajčák, Cútt, Solomončak – Vaško, Linet, Ščurko – Mikolášek, Šimčák, Jokeľ

Hlasy trénerov:
Miroslav Chudý, tréner Nových Zámkov: „Urobili sme strašne veľa chýb. Zápas sme mali výborne rozohratý, za stavu 3:0 sme hrali presilovku, kde sme však urobili školácku chybu, keď hráči zle prestriedali. Tam sa to zlomilo a dovolili sme súperovi otočiť skóre z 0:3 na 4:3. Napriek tomu sme mohli zápas v pohode uhrať. V tretej tretine sa nám nemohlo prihodiť nič lepšie, ako v prvom striedaní vyrovnať. Prišiel však ďalší prehratý súboj jeden na jedného a bolo vymaľované… Bardejov je teraz možno v psychickej výhode, lebo otočil prehratý zápas, myslím si však, že sme dostatočne skúsení, aby sme sa z toho otriasli a pohár si z Bardejova doviezli domov.“

Anton Tomko, tréner Bardejova: „Som rád, že sa naplnili moje včerajšie slová z tlačovky, keď som vyhlásil, že urobíme všetko pre to, aby sme sériu vrátili do Bardejova. Som rád, že chlapci za nepriaznivého stavu 0:3 ukázali srdce, bojovnosť, nasadenie a dokázali zápas otočiť. Škoda nevyužitých šancí v závere za nášho vedenia 5:4, keď sme nepremenili nájazd a dvakrát vo vyložených príležitostiach netrafili bránku. Hlavné bude teraz zregenerovať, pripraviť sa na piaty duel, v ktorom sa budeme snažiť urobiť všetko pre to, aby sme sa stali víťazmi tohto ročníka 1. ligy.“

O víťazovi I. ligy rozhodne piaty duel, ktorý je medzi dvoma najlepšími tímami po dlhodobej častí súťaže na programe v stredu 9. marca od 17.30 h v Bardejove.

Nové Zámky - Bardejov - slovenská hymna
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM