Správy Zo zahraničia

Fínsko sa oficiálne stalo členom NATO: Prišla okamžitá reakcia Putina!

Fínsko sa v utorok oficiálne stalo 31. členskou krajinou Severoatlantickej aliancie. Informuje o tom TASR.

Ilustračný obrázok k článku Fínsko sa oficiálne stalo členom NATO: Prišla okamžitá reakcia Putina!
Zdroj: TASR/AP

Prístupové dokumenty Fínska odovzdal v Bruseli minister zahraničných vecí Pekka Haavisto. „Je to historický deň,“ povedal podľa agentúry DPA generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Reakcia na ruskú inváziu

Vlajka Fínska bude viať pred sídlom NATO v Bruseli v abecednom poradí medzi Estónskom a Francúzskom. Fínsko sa následne zúčastní na zasadnutí ministrov zahraničných vecí Aliancie po prvýkrát už ako jej plnohodnotný člen.

Vstup Fínska do NATO odobrilo minulý týždeň Turecko ako vôbec posledná členská krajina Aliancie.

Fínsko a Švédsko reagovali na ruskú inváziu na Ukrajinu a požiadali v máji 2022 spoločne o vstup do NATO. Podmienkou vstupu je, že ho musí odsúhlasiť všetkých 30 členských krajín.

Vstup Švédska je však naďalej v nedohľadne, nerozhodli o ňom Turecko ani Maďarsko – a to napriek tomu, že vyjadrujú podporu ďalšiemu rozširovaniu NATO.

Útok na bezpečnosť Ruska?

Kremeľ v utorok označil členstvo Fínska v Severoatlantickej aliancii za útok na bezpečnosť Ruska a vzhľadom na rozšírenie NATO sa chystá prijať protiopatrenia. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Rozšírenie NATO je útokom na našu bezpečnosť a ruské národné záujmy,“ povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. „Kremeľ sa domnieva, že ide o najnovšie vyostrenie situácie. A to nás núti prijať protiopatrenia… z taktického i strategického hľadiska,“ dodal.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu uviedol, že vstupom Fínska do NATO vzniká riziko výrazného rozšírenia konfliktu, napísal britský denník The Guardian.

Fínsko sa oficiálne stane členom NATO v utorok, v deň 74. výročia svojho založenia.

Helsinki požiadali o vstup do Severoatlantickej vlani spolu so Švédskom pre obavy spôsobené ruskou inváziou na Ukrajinu. Obe škandinávske krajiny týmto krokom prehodnotili dlhoročnú politiku vojenskej neutrality.

O vstupe Švédska do Aliancie ešte stále nerozhodli Turecko ani Maďarsko, a to napriek tomu, že slovne vyjadrujú podporu ďalšiemu rozširovaniu NATO.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM