Technológie

Firmám hrozia problémy: Nebezpečenstvom sú aj ich nezodpovední zamestnanci

Firmy na celom svete bojujú so zabezpečením svojich dát, ktoré sú často vystavované nezodpovednému zaobchádzaniu zo strany zamestnancov. Bezhlavé vytváranie, ukladanie či šírenie súborov môže viesť k tzv. digitálnemu neporiadku, ktorý môže pre firmy predstavovať vážne bezpečnostné riziko.

Ilustračný obrázok k článku Firmám hrozia problémy: Nebezpečenstvom sú aj ich nezodpovední zamestnanci
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Globálna správa Kaspersky Lab zameraná na „Triedenie a usporiadanie digitálneho neporiadku vo firmách“ zistila, že existuje určitý vzájomný vzťah medzi tvorbou digitálneho neporiadku a domácimi zvykmi ľudí.

Digitálnym neporiadkom sa myslia súbory a dokumenty vytvorené v práci bez toho, aby o tom firmy vedeli, resp. mohli kontrolovať, akým spôsobom sú ukladané a kto k nim má prístup. Keď sa vezme do úvahy, že 72 % zamestnancov ukladá v práci dokumenty, ktoré obsahujú osobné alebo citlivé dáta, mohlo by to predstavovať určité bezpečnostné riziko, ak by došlo k ich zneužitiu. Dôsledkom by totiž mohli byť finančné straty alebo poškodenie reputácie spoločnosti, jej zamestnancov a potenciálne aj jej zákazníkov.

Ako ukázal prieskum, v každodennom živote zamestnanca sú zvyky, ktoré môžu byť v priamej korelácii s tvorbou digitálneho neporiadku. U väčšiny respondentov boli pri organizácii chladničky zaznamenané podobné zvyky ako pri organizácii digitálneho života. Pritom až 88 % z tých, ktorí si pred dovolenkou urobia poriadok v chladničke, robia to isté aj s pracovnými súbormi.

Viac technologických noviniek čítajte na www.fony.sk

Podľa spoločnosti veľmi dôležité sú školenia zamestnancov a ich zameranie na praktické zručnosti, ktoré budú aplikované pri každodenných pracovných aktivitách. Nevyhnutné je tiež pravidelne zamestnancom pripomínať, ako veľmi je dôležité dodržiavať kyberbezpečnostné pravidlá a tým zamedziť tomu, aby na ne zamestnanci zabudli, napríklad vyvesením plagátov s bezpečnostnými tipmi a odporúčaniami v kanceláriách.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM