Zo Slovenska

Firmy sú ZA testovanie neočkovaných, ALE na ich náklady: Bude to motivácia dať sa očkovať

Podľa zamestnávateľov nie je spravodlivé, aby kvôli tým, ktorí sa očkovať nechcú, skončila celá krajina v ďalšom lockdowne.

Ilustračný obrázok k článku Firmy sú ZA testovanie neočkovaných, ALE na ich náklady: Bude to motivácia dať sa očkovať
Zdroj: TASR/AP

Zamestnávateľské zväzy vyzývajú vládu a všetky politické strany, aby urobili maximum pre podporu a zvyšovanie zaočkovanosti Slovenska. Podporujú zavedenie efektívnych opatrení, a takisto súhlasia aj s tým, aby sa neočkovaní zamestnanci pravidelne testovali na ochorenie COVID-19. Ale z vlastných peňaženiek.

V spoločnom vyhlásení to uviedli Asociácia priemyselných zväzov a dopravy (APZD), Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR, Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) a Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK).

Testovanie z vlastných peňaženiek

„Epidemická situácia v krajine sa opäť rapídne zhoršuje a počty nakazených a hospitalizovaných stúpajú na úrovne, ktoré môžu výrazne poškodiť nielen ekonomiku, ale dokonca aj dostupnosť základných služieb a potrieb,“ napísali zamestnávatelia. Preto, v záujme dosiahnutia čo najväčšej miery zaočkovanosti, podporujú zavedenie efektívnych opatrení.

Vyzývajú preto vládu i politické strany, aby pre zvýšenie zaočkovanosti urobili maximum. Takisto vítajú zavedenie možnosti legálne požadovať informáciu od zamestnanca o tom, či je očkovaný, testovaný, prípadne či prekonal ochorenie COVID-19.

„Pokiaľ zamestnanec nemá záujem využiť bezplatné očkovanie, zamestnávatelia súhlasia s pravidelným testovaním – avšak na náklady zamestnancov samotných. Práve prenesenie finančnej a organizačnej zodpovednosti na samotného zamestnanca bude pre mnohých motiváciou dať sa očkovať,“ myslia si zamestnávateľské zväzy.

Článok pokračuje pod anketou.

Motivovalo by vás k očkovaniu, keby ste sa museli dvakrát týždenne testovať na vlastné náklady?

Prechodné obdobie

Zamestnávatelia navrhujú, aby uplatňovaniu tohto pravidla predchádzalo dvoj- alebo trojtýždňové prechodné obdobie, počas ktorého by samotesty hradil štát. „V tejto súvislosti však upozorňujeme, že nie každý zamestnávateľ má reálnu možnosť organizovať testovanie vo vlastnej réžii, a preto povinnosť testovať dvakrát týždenne je v praxi nevykonateľná,“ podotkli tiež zväzy.

Zástupcovia firiem vyzvali všetkých neočkovaných zamestnancov, aby prejavili zodpovednosť k ochrane života a zdravia svojich kolegov na pracoviskách a dali sa čo najskôr zaočkovať. „Ako zamestnávatelia im na to vytvoríme potrebné podmienky. Nie je však akceptovateľné a ani spravodlivé, aby kvôli tým, ktorí sa očkovať nechcú, skončila celá krajina v ďalšom lockdowne, ktorý by mal vážne následky pre celú ekonomiku, a teda i zamestnancov samotných,“ uzavreli zamestnávatelia.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM