Eliška Šándorová Rôzne

Flinstonovci z doby kamennej oslavujú: Fredove "yabadabadoo" poznáme 56 rokov!

Manželia Flinstonovci a Rubblovci obsadili posledný septembrový večer hlavný vysielací čas v televízii. Seriál z doby kamennej prežil aj dobu modernú!

Ilustračný obrázok k článku Flinstonovci z doby kamennej oslavujú: Fredove "yabadabadoo" poznáme 56 rokov!
Zdroj: internet

V roku 1960 mala v americkej televízii premiéru prvá časť seriálu Flinstonovci. Išlo o prvý animovaný seriál vysielaný v hlavnom vysielacom čase.

A seriál napokon ovplyvnil americkú popkultúru ako máločo. Dnes už existujú mnohé tematické parky, Američania na svojich Flinstonovcov nedajú dopustiť. Postavy inšpirovali aj Egypťanov.

Fred a Wilma

Frederick Joseph „Fred“ Flinstone je prostý občan pracujúci v kameňolome. Keď mu skončí pracovná zmena, čím aj seriál začína, zareve známe „yabadabadoo“ a odfrčí na aute domov. Lepšie povedané, „odbehne“ si, keďže auto má na vlastný pohon.

Doma, na prahu dverí „romanticky“ zareve na svoju ženu Wilmu a priletí ho oblízať verný pes Dino. Fred je povestný svojou mrzutou náladou a tvrdohlavosťou. Sníva o bohatstve, ale nie je to ten typ, na ktorého by sa kamene – platidlo v Bedrocku – extra lepili.

Rád sa prežiera obrovskými stehienkami. Je členom bratstva Vodných býkov, kde chlapi väčšinou gúľajú bowlingové šutre. Červenovlasá manželka Vilma v bielych šatách zosobňuje milujúcu a vtipnú manželku.

Zdroj: internet

Blonďák Barney a Betty

Barney Rubble je Fredov najbližší kamarát, sused a kolega, ktorým veľký Fred často manipuluje. Barneyho žena Betty je najlepšou kamoškou Fredovej ženy Wilmy.

Hoci je seriál z prostredia doby kamennej, dvojica žien je pravými maniačkami a vymetačkami obchodov. Svojich mužov majú tieto čašníčky veľmi rady a štvorica prežíva susedské radosti i starosti.

Desaťročia slávy

Celý seriál je paródiou na klasickú americkú rodinu – tento model sa v Amerike uchytil najviac. Flinstonovcov nahradili až Simpsonovci.

Časom do rodinky Flinstonových pribudla dcérka Pebbles. K Rubblovcom zase malý blonďavý silák Bamm-Bamma, ktorý tučného Freda obúcha o dlažbu raz dva. Objavila sa aj Fredova „milujúca“ svokra, dámy po dlhých rokoch vymenili občas oblečenie.

Čítajte aj: KURIOZITA DŇA: Ležali ste už niekedy na nadrozmernej šiške? Populárni Simpsonovci pobláznili Peking

Nezabudnuteľným „členom“ rodiny je pes Dino, hoci jeho zvieracia podoba je otázna. Nápad s prehistorickým mestom Bedrock z doby kamennej bol pre dvojicu amerických animátorov Hanna & Barbera geniálny.

Seriál sa začal vysielať v 60. rokoch a kopíroval vtedajšiu „realitu“ v kamennej verzii. Tvorcovia všetko do detailov premysleli: Televízor je kus skaly, prácu domácich spotrebičov zvyčajne obstará prehistorická zver, Fred používa v kameňolome ako bager obrovského dinosaura.

Zdroj: internet

Kamenná doba v modernom svete

V seriáli parodujú aj slávnych reálne žijúcich ľudí – ako inak, v ich kamennej verzii. Napríklad meno Grant je tu zmenené na Granite, Tony na Stony, Draculu premenovali na Rockulu.

Aj geografické názvy sú odvodené od kameňov, skál a minerálov. Nechýba americký humor, pochopiteľný viac pre tamojšie publikum. Seriál dlhé roky vysielala televízia v USA v prime time večer.

Čítajte aj: Hra, pri ktorej ide o zábavu i život! Pokémoni po čase opäť útočia a darí sa im to

Počas polstoročia seriál inšpiroval tvorcov počítačových hier či celovečerných filmov. Minulý rok otvorili hotel inšpirovaný seriálom v egyptskej Hurghade – s názvom The Caves Resort – teda jaskynný rezort. Tvorcovia hotela tvrdia, že „jaskynné“ izby sú veľmi pohodlné a navyše dokonale izolované od vonkajšieho sveta. Preto hotel ponúkajú ako ideálne miesto na romantickú dovolenku pre páry. Do rezortu majú dokonca povolený vstup deti až od 14 rokov.

Zdroj: YouTube.com
Flinstonovci
13
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM