Jakub Forgács Zo Slovenska

FOTO a VIDEO: Je vám horúco? Netopieria jaskyňa pod Panským dielom schladí aj očarí

Okolie Bystrice je plné prírodných krás. O mnohých však netušia ani samotní obyvatelia mesta. Vydajte sa s nami do Netopierej jaskyne.

Ilustračný obrázok k článku FOTO a VIDEO: Je vám horúco? Netopieria jaskyňa pod Panským dielom schladí aj očarí
36
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Prednedávnom sme vám predstavili kopec Búčičie nad Sásovou, odkiaľ sa dá kochať krásnymi výhľadmi takmer na celú Bystricu. Pokiaľ sa však z tohto miesta vyberiete ďalej po zelenej turistickej značke, môžete sa dostať na ďalšie vskutku zaujímavé miesto. Po necelej polhodine chôdze dorazíte na odbočku k jaskyni, odkiaľ schádzate úzkym chodníčkom smerom do Sásovskej doliny. Po pár minútach chôdze dorazíte k menšej jaskyni Kaplnka a kúsok ďalej k známejšej Netopierej jaskyni.

Netopieria jaskyňa (695 m n. m.) je verejnosti voľne prístupná jaskyňa. Nachádza sa na západnom svahu vrchu Hrádok (835 m) a jej vchod je situovaný asi 60 m nad úrovňou Sásovskej doliny. Tvorí ju najmä hlavná chodba, ktorá sa tiahne severovýchodným smerom v dĺžke 44 m a výškou stropu (3 – 4 m). Bočná chodba, nazývaná partizánska sieň, je dlhá 13 m. Celková dĺžka jaskyne je 57 m. Hlavná chodba jaskyne končí prudkým stúpaním so skalnými stupňami, nazývanými Galériou. Táto časť jaskyne nie je verejnosti voľne prístupná, hrozí tu nebezpečenstvo pádu a zranenia.

Jaskyňa bola osídlená v mladšej a hlavne neskorej dobre bronzovej nositeľmi lužickej kultúry (okolo r. 1000 pred Kr.) a na začiatku obdobia sťahovania národov, teda na sklonku 4. a začiatkom 5. storočia po Kr. V pleistocénnych sedimentoch sa našli aj kosti jaskynného medveďa. V neskorej dobre bronzovej sa tu zistili doklady kultového využitia jaskyne – stopy zámerného rozbíjania detských sánok a azda aj o ich varení. Našli sa aj ľudské lebky so zámerne spôsobenými otvormi. Počas SNP sa v nej ukrývali evakuanti z blízkych dedín a maďarskí zbehovia, ktorí neskôr prešli k partizánom.

Okrem spomínanej dvojice jaskýň môžu turisti pri prechode Sásovskou dolinou naraziť aj na tretiu a najkratšiu jaskyňu, pred ktorou je ohnisko s posedením. Spoločne patria do komplexu takzvaných Sásovských jaskýň.

Pozrite si v priloženej fotogalérii a na videu krásny Netopierej jaskyne!

Zdroj: Dnes24.sk
V OBRAZOCH: Pokochajte sa krásami Netopierej jaskyne
36
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM