Správy Regióny

FOTO a VIDEO: Premiér nevylúčil, že na kaštieľ Radvanských prídu i ďalšie milióny

Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) sa bol presvedčiť, ako napredujú rekonštrukčné práce. Podľa neho by bola veľká škoda projekt nedokončiť.

Ilustračný obrázok k článku FOTO a VIDEO: Premiér nevylúčil, že na kaštieľ Radvanských prídu i ďalšie milióny
5
Galéria
Zdroj: TASR

Celkovo už 3,2 milióna eur prispela vláda na obnovu národnej kultúrnej pamiatky kaštieľ Radvanských v Banskej Bystrici. Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) sa tak bol v stredu presvedčiť, ako napredujú rekonštrukčné práce. Nevylúčil, že môžu prísť aj ďalšie milióny. Kaštieľ Radvanských, nazývaný aj „rodinné striebro“ Banskobystričanov, má v dlhodobom prenájme na 40 rokov za symbolické jedno euro ročne Akadémia umení.

„Prišiel som sa pozrieť len na niektoré investície, ktoré sú realizované v Banskej Bystrici aj z prostriedkov vlády. Tak by to malo byť, ak niekomu niekde do samosprávy pošleme peniaze, mali by sme sa prísť presvedčiť, či tie prostriedky padli na úrodnú pôdu. Vládne tu čulý stavebný ruch a vidieť prvé výsledky. Sumu 3,2 milióna eur zhltnú tie najťažšie práce, ako strechy či sanácia stropov, čo zvonku tak nevidno, a je zrejmé, že nebude stačiť na dokončenie celej rekonštrukcie. Projekt je náročnejší. Našla sa však optimálna kombinácia spolupráce samosprávy a vlády, čo je dobré, či už ide o mesto, alebo malú obec, ktoré sa chcú meniť k lepšiemu,“ konštatoval premiér.

Zdroj: Dnes24.sk

Ako dodal, nepovažuje to za „vyhadzovanie peňazí do luftu“, je to kultúrny stánok, ktorý bude slúžiť nielen pre Akadémiu umení, ale celú verejnosť. Podľa neho by bola veľká škoda projekt nedokončiť. Sľúbil, že ak mu to pracovná pozícia dovolí, urobí všetko pre to, aby sa aj v budúcom roku „odkrojilo“ či už z rozpočtu, alebo iných zdrojov a rekonštrukčné práce mohli pokračovať.

„Nerád dávam sľuby, ale keď ho dám, tak je potom pre mňa zaväzujúci, tak ho radšej dám, aby som mal verejný tlak sám na seba a splnil ho. Ako Bystričan by som bol šťastný, keby sme tento krásny kaštieľ mohli čoskoro dať do užívania,“ zdôraznil Pellegrini.

Ďalšou možnosťou pre záchranu pamiatky sú i prostriedky z tzv. nórskych fondov. „V spolupráci Akadémie umení a Univerzity Mateja Bela sa vykreoval tím, ktorý by mal spracovať návrh a žiadosť na ich čerpanie. Takže spolupráca beží a som presvedčený, že pokiaľ žiadosť splní všetky náležitosti a bude podaná, urobíme všetko pre to, aby sme s ňou uspeli,“ doplnil primátorJán Nosko.

Rekonštrukcia kaštieľa Radvanských sa začala 15. apríla 2016. Zámerom akadémie je objekt využívať na poskytovanie vysokoškolského vzdelávania a tvorivú umeleckú činnosť v oblasti hudobného, výtvarného, divadelného a filmového umenia či multimédií. Obnovená pamiatka má slúžiť aj na kultúrne a umelecké vyžitie obyvateľom a návštevníkom mesta.

Pozrite si video a foto z Pellegriniho návštevy kaštieľa Radvanských!

V OBRAZOCH: Premiér Pellegrini navštívil kaštieľ Radvanských
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM