Rôzne

FOTO: Ako cestovanie v čase. Legendárny vlak je dnes len kopou šrotu

Keď sa povie Orient Express, mnohým napadne slávny vlak, ktorý svojho času spájal západnú Európu s Balkánom. Holandský fotograf sa pričinil, aby neupadol do zabudnutia.

Bola to veľká sláva a nevídaná udalosť, keď Orient Express začiatkom októbra 1883 vyšiel z parížskej stanice Gare de l'Est, aby zašiel do rumunského mesta Giurgiu. Vlak, v ktorom sa pasažieri cítili ako v hoteli, začal o päť rokov neskôr premávať na širšej trase od Budapešti až po Konštantínopol, ktorý dnes poznáme ako Istanbul. Zástupcov ale mal i západnejšie – na linke z Londýna do Paríža. História slávneho prepravného prostriedku sa skončila v decembri 2009.

KURIOZITA DŇA: Nie je všetko tak, ako sa nám javí. Nad zrakom víťazí ilúzia

Pohľad späť

Mladý fotograf vystupujúci ako Brian a pôsobiaci hlavne v holandskom Rotterdame sa rozhodol zachytiť časť histórie jedného zo série slávnych vlakov, ktorý pomaly, ale isto svoju púť končí. Z kedysi luxusných vozidiel, ktoré využívali zámožnejší občania, je dnes vo viacerých prípadoch len kopa hrdzavého šrotu. Potvrdzuje to aj od roku 2009 v Belgicku nedotknutý „spiaci“ exemplár, ktorý sa stal stredom záujmu mladého fotografa. „Bolo to ako vstúpiť do stroja času,“ hovorí Brian, ktorého záľubou je aj cestovanie. „Na fotkách sa snažím vyjadriť emócie, ktoré nám ponúka minulosť,“ vysvetľuje.

Len pre zaujímavosť, úplne inak to poňali v talianskych Benátkach, kde na tamojšej stanici z neho spravili hotelové apartmány.

KURIOZITA DŇA: Fascinujúce zábery cez kvapky vody

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM