Eva Drugdová Správy Regióny Rôzne

FOTO: Ako vyzerala Bystrica pred rokmi? Unikátne zábery od vášnivého zberateľa

Vráťte sa s nami do minulosti! František Kovár sa venuje zbieraniu historických fotografií a v jeho zbierke nechýbajú ani zábery mesta pod Urpínom

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Ako vyzerala Bystrica pred rokmi? Unikátne zábery od vášnivého zberateľa
18
Galéria
Zdroj: archív Františka Kovára

Pútajú aj vás historické fotografie a pohľad na naše mesto v minulých rokoch? František Kovár sa venuje zbieraniu starých fotiek a dokumentov už desať rokov, pričom postupne rozširoval svoj okruh záujmu. Dnes má na svojom konte niekoľko stoviek fotografií z miest a obcí stredného Pohronia. A samozrejme, nechýba medzi nimi ani Banská Bystrica.

„Moja záľuba pramení z hlavne z môjho záujmu o históriu a je to prepojené s mojím koníčkom, ktorým je fotografovanie. Častokrát je to práve aj porovnávací pohľad na fotky z histórie a dnešný stav,“ objasnil nám František. Fotografie sa snaží zháňať medzi ľuďmi, v knihách, na internete, alebo mu ich posielajú ľudia. „Originálnych fotiek nemám v podstate veľa, tých je len niekoľko desiatok, zväčša sú skenované,“ informoval Kovár. Všetky fotky upravuje digitálne, aby boli v lepšej kvalite.

„Mnohokrát sú fotografie vyblednuté a poškodené, niektoré majú malé rozmery. Tieto skenovaním zväčším, upravím, niekedy potom vystúpia aj zaujímavé detaily, ktoré na malej fotke nebolo ani vidno,“ doplnil zberateľ.

Niektoré má aj zo smetí

Aký význam má pre neho jeho zbierka? „Fotky nezbieram a nehodnotím z historického hľadiska, pre mňa majú skôr len dokumentačný charakter. Každá, ktorú zoženiem a upravím, je vzácna, lebo veľa ich končí aj vyhodených v smetiach. Aj takéto som už vyhrabával,“ dodal František s úsmevom.

Ako nám objasnil zberateľ, na fotografiách je zachytená rôzna architektúra miest a obcí, v menšej miere kroje, ľudia, či ich práca. Pri niektorých sa mu už podarilo zistiť aj obdobie ich vzniku. „Momentálne ich nemám poukladané podľa rokov. To bude postupne ďalšia robota do budúcna, keď sa mi podarí, mať ich čo najviac datovaných,“ prezradil František.

Svoje fotografie občas uverejňuje aj na Facebooku a takto sa s nimi rád podelí aj s ostatnými. Teraz sa vďaka nemu môžete niektorými pohľadmi, ktoré určite potešia oči mnohých Bystričananov, pokochať aj vy v našej fotogalérii. Nechýbajú medzi nimi fotky námestia, Hornej ulice, či Hrona.

V priloženej galérii si môžete pozrieť historické fotky Banskej Bystrice zo zbierky Františka Kovára!

V OBRAZOCH: Historické zábery Bystrice od vášnivého zberateľa
18
Galéria
Zdroj: archív Františka Kovára
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM