Eva Mikulová Regióny

FOTO: Avizovaný pochod čertov nebude, je to falošná pozvánka

V Košiciach sa mal konať prvý pochod čertov podľa avíza na sociálnych sieťach. I keď sa mnohí naň tešili, nebude. Ako by mohol vyzerať, pozrite si v našej fotogalérií zo Salzburgu.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Avizovaný pochod čertov nebude, je to falošná pozvánka
17
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Pochod čertov, čiže Krampusov je podujatie ktoré u nás nemá tradíciu a preto vzbudzuje rôznorodé reakcie. Niekoľko stáročnú históriu má však v alpských oblastiach Tyrolska a v severnom Taliansku. Na Slovensku sa prvýkrát konal minulého roku v Piešťanoch a i keď mal mnoho odporcov, má i také isté množstvo fanúšikov. Košičania toto divadlo mali podľa avíza na sociálnych sieťach, zažiť už túto sobotu 8. decembra. Podujatie sa však konať nebude, išlo o falošnú pozvánku.

Ako to na pochode Krampusov vyzerá, sme osobne zažili minulý rok v Salzburgu a i keď pichod Krampusov je skutočne strašidelný, je to v podstate neškodná zábava, ktorá historický patrí k ich adventnému obdobiu.

Vyšibú vás, vystrašia, ale urobia si s vami i selfíčka

Pochod Krampusov je historická tradícia, ktorá je dodnes súčasťou advent ného obdobia v Salzburgu, v alpských oblastiach Tyrolska, ale aj v severnom Taliansku. Zjednodušene sa dá povedať, že ide o pochod čertov, ktorí vraj vyháňajú zlo z ulíc miest.  Skutočnosť je však omnoho desivejšia. Zabudnite na milé rozprávkové postavičky čertov, ako ich poznáme my. Tí rakúski sú hrôzostrašní a i keď je každému jasné, že v hororových maskách sa skrývajú mladí muži (alebo aj ženy), i tak nás atmosféra pochodu Krampusov dostala.

Pochod bol pre nás nezabudnuteľným a dosť strašidelným zážitkom. Predstavte si, že na temnej ulici sa naraz zjaví množstvo strašidelných čertov a diablov v mohutných kožuchoch, s obrovskými rohami, príšernými maskami, ktorí majú za opaskom reťaze a veľké zvonce vydávajúce hlasný lomoz. Títo krampusi majú v rukách brezové konáre. Kráčajú neohrozene vpred a strašia prihliadajúcich sa ľudí. Občas vbehnú do davu divákov, vytiahnu nešťastníka alebo nešťastníčku a vyšibú ju konármi. Deti plačú a i dospelí majú pri tomto divadle zmiešané pocity.

Umelecké a drahé masky

Ale i keď je pochopiteľné, že máte iracionálny strach, nepodľahnite mu a užívajte si túto tradíciu a po pochode si s dôverou s krampusmi urobte „selfíčko.“  Pochody sú veľmi dobre organizované festivaly a konajú sa v rôznych dňoch počas celého adventu. Krampusy sú organizovaní v občianskych spolkoch a ich hrôzostrašné masky sú väčšinou spoločným majetkom združenia. Masky sú vyrobené väčšinou z dreva a i my sme navštívili mladého rezbára Andreasa Leikermostera, ktorý masky vyrezáva. „Sú to moje vlastné návrhy a na jednej maske robím podľa obtiažnosti niekoľko desiatok hodín. Masky sa potom nafarbia, nalakujú a presne prispôsobím na nositeľa. Jedna maska váži 5 až 8 kíl a môže stáť aj 700 eur. Kožušinové robustné kabáty sú z ovčích a kozích koží a stoja okolo 1000 eur. Sú veľmi ťažké a celý kostým môže vážiť až 30 kíl,“ prezradil nám sympatický rezbár, ktorý sa tejto tradícií venuje aj aktívne a tak si počas pochodu Krampusov tiež nasadí masku a straší ľudí…

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM