Regióny Zo Slovenska

FOTO: Bystrický strašiak mizne z mapy mesta. Na mieste bývalej Slovenky vyrastie nová štvrť

V areáli bývalej Slovenky, ktorý bol tŕňom v oku mnohých Bystričanov, sa začali búracie práce. Priestor sa má zmeniť na nepoznanie.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Bystrický strašiak mizne z mapy mesta. Na mieste bývalej Slovenky vyrastie nová štvrť
17
Galéria
Zdroj: Arkon, a.s.

Areál bývalého textilného závodu Slovenka v Banskej Bystrici chátra už roky. Hoci vystriedal niekoľkých majiteľov, ktorí s ním mali veľké plány, nikomu sa ich nepodarilo dotiahnuť. Medzi Bystričanmi si preto areál textilky vyslúžil prezývku „strašiak mesta“, z historickej fabriky totiž zostali len skelety a vstupná časť. Zmeniť to má nový projekt slovenskej developerskej a investičnej spoločnosti Arkon pod názvom Slovenka 2, ktorý v stredu predstavili jej zástupcovia, architekti a banskobystrický primátor Ján Nosko.

Ako zdôraznili, územie v susedstve Strieborného námestia a historického centra, kde sú všetky dôležité mestské a kultúrne dominanty v pešom dosahu, je dnes viac dopravným uzlom než hlavným spoločenským priestorom mesta.

Komunitné záhrady a vnútrobloky

„V auguste minulého roka získala areál bývalej textilnej továrne naša spoločnosť. Na ploche viac ako štyri hektáre plánujeme v najbližších rokoch vytvoriť ucelenú mestskú štvrť s jednotným architektonickým dizajnom, v ktorej budú okrem bývania zastúpené aj priestory na prácu, kultúru, nákupy, športové a voľnočasové aktivity. Plánované nové kultúrno-spoločenské centrum by sa malo stať miestom dôležitých udalostí v živote Banskobystriča­nov,“ prezentoval Andrej Konkoľ, generálny riaditeľ spoločnosti Arkon.

Podľa neho celú štvrť prepoja komunitné záhrady a vnútrobloky. Riečka Bystrica dostane vynovené nábrežie a opäť sa stane súčasťou života mesta.

„Areál bývalej Slovenky patrí k strašiakom širšieho centra nášho mesta už dlhé roky. Po tom, ako sa nerealizovali dva zámery predchádzajúcich vlastníkov, Banskobystričania už ani neveria, že by tu mohlo vzniknúť miesto, kam by radi chodili,“ konštatoval Nosko s tým, že v komunikácii s investorom dbá najmä na to, aby sa v projekte zohľadnili v čo najväčšej miere potreby obyvateľov.

Atraktívny vstup do historickej zóny

Strieborné námestie s areálom niekdajšej textilky je v súčasnosti iba rušným dopravným uzlom. Za týždeň tadiaľ prejde viac ako 77 000 áut a vyše 2200 autobusov. Počet peších presahuje číslo 41 000, tí sa tam však nemajú prečo zdržať.

„Z tohto dôvodu sme sa s investorom dohodli, že architektonicko-urbanistická štúdia bude riešiť i Strieborné námestie, ktoré prepojí celú lokalitu s centrom mesta a zároveň vytvorí atraktívny vstup do historickej zóny,“ dodal Nosko.

V týchto dňoch má dôjsť k postupnému odstráneniu zvyšných skeletov troch objektov. Po dohode s mestom spoločnosť zabezpečí vyčistenie Strieborného námestia a opravu dopravného značenia. V pláne je vytvorenie dvoch zastávok MHD, ktoré budú komfortnejšie, a verejné parkovisko asi pre sto áut.

Ako zdôraznil Konkoľ, výstavba celej zóny Slovenka 2 za odhadovaných okolo 100 miliónov eur, bude prebiehať po etapách. Začiatok prvej je plánovaný na budúci rok, kompletné dokončenie projektu zhruba na desať rokov. Do konca tohto roka však v areáli plánujú osadiť dočasné stavby ako kaviareň, cukráreň, multifunkčné ihrisko či predajné centrum s vyhliadkou na areál.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery bývalej Slovenky, kde sa začínajú búracie práce, ako aj vizualizácie projektu Slovenka2 vo forme ideovej štúdie!

V OBRAZOCH: V areáli bývalej Slovenky sa začali búracie práce
17
Galéria
Zdroj: TASR
V OBRAZOCH: Vizualizácie projektu Slovenka2
6
Galéria
Zdroj: Arkon, a.s.
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM