Lucia Lauková Správy Regióny

FOTO: Diaľničný privádzač z cesty R1 do priemyselného parku v Nitre otvorený

Od utorka 28. marca môžu vodiči využívať diaľničný privádzač z rýchlostnej cesty R1 k nitrianskemu priemyselnému parku. Výstavba sa začala v marci 2016.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Diaľničný privádzač z cesty R1 do priemyselného parku v Nitre otvorený
7
Galéria
Zdroj: TASR

Diaľničný privádzač z rýchlostnej cesty R1 k nitrianskemu priemyselnému parku v smere od Bratislavy môžu vodiči od dnešného dňa využívať. Výstavba privádzača sa začala v marci minulého roka. Realizovala ju spoločnosť Skanska Sk, a.s., ktorá bola vysúťažená verejným obstarávaním na základe najnižšej ponuky. Hodnota zákazky je 5 801 300 eur bez DPH. Investorom bola spoločnosť MH Invest II, s.r.o., ktorá je dcérskou spoločnosťou Ministerstva hospodárstva SR.

Napojenie priemyselného parku

„Dopravu a logistiku v priemyselnom parku Nitra – Sever sme riešili už v roku 2014, dávno pred príchodom Jaguaru Land Rover. V priemyselnom parku dnes pôsobí 21 spoločností, ktoré zamestnávajú vyše 4000 ľudí. Vybudovanie privádzača odľahčí dopravné zaťaženie v lokalite a umožní priame napojenie strategického parku na rýchlostnú cestu R1 z obidvoch smerov,“ povedal počas dnešného otvorenia privádzača minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD).

Komplex dopravných riešení

Diaľničný privádzač je súčasťou celého komplexu dopravných riešení, ktoré súvisia s budovaním strategického parku i s príchodom Jaguaru. Prvá etapa príjazdu z R1 do priemyselného parku v smere od Banskej Bystrice a výjazd z parku v smere na Bratislavu boli odovzdané do užívania v roku 2015. V budúcom roku by mal byť ukončený obchvat Dražoviec, čím sa odľahčí cesta smerom na Topoľčany a pribudnú aj nové kruhové križovatky.

Komplikovaná doprava

„Doprava na tomto území je mimoriadne komplikovaná. Po R1 prejde okolo Nitry denne 30 000 áut, cestou do Topoľčian 15 000 vozidiel, z toho 2000 kamiónov. Sú to obrovské množstvá na nedostatočnú infraštruktúru,“ povedal štátny tajomník ministerstva dopravy Viktor Stromček. Podľa jeho slov výstavbou komunikácií, vrátane obchvatu Dražoviec a privádzačov z R1 do priemyselného parku, vznikne v súvislosti s budovaním priemyselného parku 30 kilometrov novej dopravnej infraštruktúry.

Význam investície

Predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica tvrdí, že investícia pomôže nielen všetkým súčasným firmám pôsobiacim v priemyselnom parku, ale otvára priestor aj ďalším investorom, ktorí budú mať záujem sa tu etablovať. „Kraj čaká úloha najmä v súvislosti s cestami druhej a tretej triedy, aby napojenie do tohto priestoru bolo čo najoptimálnejšie,“ skonštatoval Belica.

Pozrite si fotografie z otvorenia diaľničného privádzača z R1 do priemyselného parku, v priloženej galérii!

FOTO: Diaľničný privádzač z cesty R1 do priemyselného parku v Nitre otvorený
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM